сряда, 20 март 2013 г.

Една изгряваща звезда


Интервю с младия писател Иван Русланов



- Здравей, Иван! Би ли ни разказал как се стигна до старта на твоята писателска кариера?

Всичко започна с конкурса „Търся издател“ на Фондация Буквите. Конкурсът беше за роман, а аз имах готов такъв и въпреки че в началото се двоумях, накрая реших да опитам. Три месеца трябваше да промотирам романа си из различни сайтове и пред различни хора, за да спечеля техните гласове. В крайна сметка се класирах сред първите трима, които получиха за награда издаване на своите романи. Така започна всичко.

- Знаем, че първоначално си писал стихове за удоволствие. Кога започна да се занимаваш с проза и какво те мотивира?

Човек пораства и открива къде е силата му. Аз винаги съм писал стихове и кратки разкази, но тъй като видях, че мога да се развивам много по-сигурно в прозата, а не в реденето на рими, реших да се отдам на това, за да го усъвършенствам.

Имаше ли някакви сериозни трудности при процеса на издаването на романа ти?

При всеки роман има трудности. Но те са много хубави трудности бих казал. Една година подготвяхме книгата за издаване. Редакция, реклама, подготовки за премиера. Беше чудесно и накрая всички бяхме доволни от крайния резултат. Пък и сам усещаш как след всеки редактиран ред, самият ти ставаш не само по-добър писател, но и по-стойностен човек.

- Каква е основната идея на дебютния ти роман „Черният ангел: Раждането на един от нас”?

Първоначално го започнах като фентъзи история с мисълта, че ще бъде поредното приключение с фантастичен елемент. По-късно обаче реших да го посветя на България. На всички нас, хората, които живеят и се борят за щастието си в нея. Исках да покажа, че въпреки трудностите заедно можем да направим страната си едно по-красиво място за  живеене, колкото и банално да звучи това. Черният ангел идва в България, за да помогне на хората да осъзнаят, че могат и сами да бъдат супергероите, които да спасят света, но трябва да се освободят от границите помежду си. И да продължават напред.

- Има ли някой от героите в романа ти, който да е отражение на действителен човек?

Не съм мислил за определен прототип, когато съм писал. Исках всеки да намери своя герой, да се вживее в него и да разбере, че дори и засега всичко да бъде изгубено, той може да стане на крака и да продължи напред. Исках всеки от героите си да дава мотивация на читателя чрез действия и се надявам, че успях.

- Как се почувства, когато за първи път взе в ръцете си завършената вече книга?

Определено бях много щастлив. Видях, че цяла година работа няма да отиде по дяволите и наистина една от мечтите ми най-после ще се сбъдне. Усещането не може да се опише с прости думи. Просто летиш. 

- Как се прие романът ти от читатели, критици и близки?

По моя преценка, прие се отлично. Продадохме два немалки тиража за един дебютиращ автор, спечелих и няколко награди за романа ми. Една от тях ми е особено скъпа, почетният знак на родния ми град Костинброд за успехи в белетристиката. Повечето ревюта бяха много положителни и аз благодаря на всеки, който е прочел романа и е подкрепил мен и моя главен герой.

- Планираш ли продължение на романа?

Романът беше планиран като трилогия. Дали ще излезнат и продълженията, един Бог знае засега. Решил съм да си дам кратка почивка.

- Как виждаш бъдещето си в професионален план? Смяташ ли да продължиш да твориш?

Никога няма да се откажа от писането, защото то е в кръвта ми. В бъдеще се виждам с нови реализирани проекти, срещи с още чудесни читатели и, дай боже, някой ден книгите ми да излязат и извън България. Надявам се, че всичко това е въпрос само на време. 


Взел интервюто: Зорница Стоянова

Официална фейсбук страница на романа Черният Ангел: Раждането на един от нас

2 коментара:

  1. Много ти благодаря, Зори, за интервюто. На тази книга съм й хвърлил поглед от доста време. Само положителни неща чета за нея и за Иван Русланов. Ще я прочета, когато намеря време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма защо, Марти. Аз лично все още не съм чела книгата, но момчето е много амбициозно и струва ми се талантливо, така че вярвам, че книгата е хубава :)
      Радвам се, че си чувал за книжката, тъй като Иван кажи-речи сам си я популяризираше и явно добре се е справил с PR-a ;)

      Изтриване