вторник, 12 март 2013 г.

Топ 5 на най-очакваните екранизации по книги през 2013 година





1.       „Великият Гетсби“ по Ф.Скот Фицджералд
Небеизвестният роман на американския писател е издаден под това име на 10 април 1925, но първоначално се е казвал „Trimalchio”. Ню Йорк е мястото, на което се развива самото действие в романа, а „Ерата на джаза“ е в разгара си по това време. „Великият Гетсби“ е смятан за най-четеният роман, писан от американец за XX век и това не е първата му екранизация.
Човекът, наел се с петата по ред екранизация на романа е австалиеца Баз Лурман, а премиерата на продукцията е на 10 май. Филмът е с Леонардо ди Каприо в главна роля и Тоби Магуайър, Кери Мълиган и Джоел Едгъртън в поддържащи. 

2.       Twelve years a slave“ по мемоарите на Соломон Нортъп
„           Дванадесет години роб“ е разказът на един чернокож мъж, роден свободен в Ню Йорк и отвлечен, продаден в робство и държан насилствено 12 години като работник на плантация в Луизиана.  Мемоарите на Нортъп са били считани за бестселър по своето време с 30 000 продадени копия и няколко отпечатани издания.
             Режисъор на адаптацията е Стив Макуин,а сред по-известните имена,замесени в продукцията са Майкъл Фасбендър, Бенедикт Къмбърбач и Брад Пит. Премиерата е насрочена за 6 септември.

3.        A most wanted man” по романа на Джон лъо Каре
             Романът на Джон лъо Каре се причислява към трилърите и излиза през 2008 година в САЩ и Великобритания. Той разказва за бивш чеченски затворник, който пристига в Хамбург на практика неук, но с претенции за притежание на голяма сума пари, държана в частна банка. Като цяло книгата критикува американската политика по времето на Буш и по-специално борбата на САЩ срещу тероризма.
             Това е втората книга на Джон лъо Каре, която бива екранизирана след „Дама, поп, асо, шпионин“. В главните роли на новата продукция са: Филип Сеймур Хофман, Рейчъл Макадамс и Уилям Дефо. Режисьор е холандският фотограф Антон Корбин. Премиерата на филма ще е в Дания на 28 ноември.

4.       “The Hunger Games: Catching fire” по Сузан Колинс
             „Игрите на глада“ е трилогия, излязла през 2008 година. Причисляват я към жанра „научна фантастика“, а раждането и е дело на американската писателка Сузан Колинс. Историята в трилогията се върти около 16-годишната Катнис Евърдийн, която живее в пост-апокалиптична Северна Америка (известна в книгите като Панем) и в първата книга печели т.н. „Игри на глада“. Капитол е метрополисът, който е столица на Панем и главно място в развитието на действието в книгата, а „Игрите на глада“ е риалити шоуто, провеждано там всяка година.
               След успешната първа адаптация на филма за голям екран, с нетърпение се чака и „Игрите на глада: Възпламеняване“, която идва на 23 ноември.  Режисъор този път ще бъде Франсис Лорънс, а в главните роли отново – Дженифър Лорънс, Джош Хътчърсън и Лиъм Хемсуърт.

5.       “The Hobbit: The Desolation of Smaug”
               „Хобитът“ на Дж.Р.Р.Толкин започва съществуването си като приказка с подзаглавие „Дотам и обратно“. Първата публикация е от 21 септември 1937 година а действията, описани в творбата предшестват тези от трилогията „Властелинът на пръстените“. На български език „Хобитът“ се появява през 1975 със заглавие „Билбо Бегинс или дотам и обратно“, а през 1999 година е преиздаден като „Хобит. Билбо Бегинс или Дотам и обратно“.
                За екранизацията на втората част от тази творба на Толкин отново е виновен Питър Джаксън, а основният актьорският състав, който е подбрал се състои от Мартин Фрийман, Иън МакКелън, Бенедикт Къмбърбач, Кейт Бланшет. Премиерата е насрочена за края на годината-13 Декември.

Автор: Петя Минкова
Категория: Новини

Няма коментари:

Публикуване на коментар