понеделник, 18 март 2013 г.

Науката срещу агресивното невежество


                Науката срещу агресивното невежество


       Издателска къща "Гутенберг" представи новата си книга "Науката срещу агресивното невежество. Погребан ли е Апостола на свободата в църквата Св. Петка Самарджийска"?". Автор на книгата е историкът Румен Овчаров. Той опровергава теорията за това къде е погребан Васил Левски. В книгата има факти, документи, проучвания, снимки чрез които проф. Овчаров разкрива неизвестни факти за погребението на Апостола.  Теорията на историка предизвиква остри спорове сред учените в България.

       Преди повече от 25 години писателят Николай Хайтов се опита да прокара "легендата" за погребението на Васил Левски в църквата "Св. Петка Самарджийска". Тя беше приета отрицателно от някои учени, които имаха различни становища. Оказва се,че налаганата от писателят теза за погребението на Левски на това място е невярна. Под олтара на "Св. Петка Самарджийска" всъщност има неизвестен ранновизантийски гроб.
   
       Според проф. Овчаров автентичните текстове най-сетне получават трибуна. "Желанието да се установи гробът на Апостола е патриотично, но трябва да се знае истината."
   
   А който търси истината е вероятно да я намери в новата книга на издателска къща    "Гутенберг".
                                                                                                                           
                                                                                                                       
Филип  Колов



   Науката срещу агресивното невежество-истината за гроба на Левски разкрита в книга 

  Излезе книгата на Димитър Овчаров и Петър Вълев "Науката срещу агресивното невежество."Погребан ли е Апостола на свободата в черквата "Света Петка Самарджийска"?





Няма коментари:

Публикуване на коментар