събота, 16 март 2013 г.

Кътчета от света, не просто за четене. Струва си да видите!



Пристъпвайки в необятния свят на книгите, разбираме за едни от най-предразполагащите към четене кътчета. Това е само една малка част от библиотеките в света, за тези, които обожават четенето.











Обществената библиотека в Канзас (САЩ)
При запитване на жителите на града, за книги, които да представят най-добре града им, се появила една от най-известните фасади на публична постройка в света. Необичайната библиотека, буди внушението за огромни подредени, една до друга книги. Височината им е 8 метра и са 22 на брой.
Това е едно място, което не може да остане незабелязано.

















Библиотеката в Щутгарт, Германия

Изключително интересна сграда, под формата на монолитен куб, с два подземни и девет надземни етажа. Тя е открита през 2011 година, проектирана от корейската архитектурна фирма  Юн Янг Йи. Вътре всичко е бяло, като там могат да се открият над 500 хиляди заглавия.
Като алеи за разходки, осветявани в синя светлина през нощта, представляват вътрешните проходи на библиотеката. Създадено е усещане, че сградата се разширява терасовидно към светлината, чрез галериите и мебелите, които се отместват все по-встрани с всеки етаж.























Библиотеката на Парламента, Отава (Канада)

Библиотеката на Парламента в Отава, е истински национален символ, който се появява на канадската десето доларова банкнота. Оценена, като „най-хубавата” част е една от читалните, разположена около статуя на кралица Виктория. Повече от 600.000 точки се състои колекцията на библиотеката.


















Централна библиотека – Сиатъл (САЩ)

Библиотеката има изключително интересна конструкция. „Обвита” е в стомана, а прозорците са под формата на ромб.
Параметрите на сградата, са направени така, че „обвивката” да е устойчива при земетресения и силни ветрове. На третия етаж е разположен информационният център, работните места на библиотекарите и повечето компютри, съхраняващи данните за всяка книга.
Асиметричната конструкция на сградата, прави читалнята, намираща се на 10-я етаж, още по-специална. Чрез наклона на стъклата се разкрива удивителна гледка към Сиатъл.





















Библиотека Сен Гален, Швейцария


Сред най-старите и големи библиотеки в Европа е Сен Гален. Обявена е за световно културно наследство през 1983 г. от UNESCO.
С един от най-ценените образци на бароковия стил в Швейцария е интериора на абатството Сен Гален. То не функционира като такова от XIX век насам, но е превърнато в дом на над 2 хиляди ръкописа, 1600 оригинални издания на книги и още 160 хил. други томове. Това, прави библиотеката, една от най-богатите в света.

За едни са просто библиотеки, за други са само място за четене, но за трети това са кътчета, в които може да се преживее едно истинско приключение между кориците на книгите, в свят на безкрайно щастие.

                                 Автор:
                                                                                                                            Мария Филипова, 
                                                                                                                         II група      

Източници:

















2 коментара:

  1. и още няколко :)

    http://interesen.com/20-от-най-красивите-библиотеки-в-света/

    http://profit.bg/news/Naj-krasivite-biblioteki-v-sveta/nid-103183.html

    http://www.manager.bg/news/nay-krasivite-biblioteki-v-sveta

    ОтговорИзтриване