неделя, 31 март 2013 г.

Възраждане на книгите-игри

През 2011 година у нас започна инициатива по възраждането на така наречените книги-игри. Те се появиха за пръв път на българския книжен пазар през 1990 г. и просъществуваха до 1999 г. Сравнително дълго време на фона на чуждестранния интерес към този вид четиво. Интересът към тези книги е най-вече от страна на детската аудитория, тъй като представя четенето като игра и предоставя едно ново развлечение за малчуганите.
Кампанията по завръщането на книгите-игри в България е кауза  на сайтът Knigi-Igri.NET. Амбицията на хората стоящи зад тази идея е да се преиздадат стари заглавия и да се лансира издаването на нови. Търсят се и нови автори на този вид книги, които да създават все по-интересни сюжети и стратегии за развитието на книгата.

Какво представляват книгите-игри ?
Книгите-игри могат да се определят като вид интерактивно четиво. В тях всеки читател сам избира как да се развие сюжета на книгата. Книгите биват създавани в най-различни жанрове от фантастика и фентъзи до уестърн и спортни.Те предлагат и най-различни игрални елементи като избор на стратегия, битка, умения и дори екипировка. Често читателите се нуждаят от така наречения „дневник на приключението“, в който водят записки. Използват се и зарове за допълнителен елемент на игра и произвол.

Какви са ползите от книгите-игри ? 
Всеки си дава сметка, в каква степен са навлезли компютрите в нашето ежедневие, към днешна дата. Новите технологии са достъпни за децата от най-ранна възраст. Те използват компютрите, за да черпят нови знания, за да създават нови контакти, както и за развлечения. Това има своята негативна страна, създава зависимост и отчуждава децата от книгите и създава у тях усещането, че книгата е наказание. Книгите-игри се явяват приятен и мек преход от компютъра към истинската книга. Те представят на подрастващите един интересен и развлекателен начин за четене. Този вид книги имат за цел да развият и умствените умения на децата. Те провокират със стратегическо мислене и иновативни решения. По този начин малчуганите разбират, че книгите не са нито по-страшни, нито по-скучни от компютъра и се подготвят за сериозното четене.

Репортаж за книгите-игри, който представя автори на този вид четиво и привърженици на идеята за възраждането им.

Източници:
1.Сайтът книги-игри
2. Форум за книги-игри
3. Описание на явленито книга-игра

Изготвила: Петя Бързелова  ІІ група



Няма коментари:

Публикуване на коментар