неделя, 24 март 2013 г.

Най-странно заглавие за 2013 г.


Наградата „Диаграм” е основана през 1978 г. от литературни критици на Франкфуртския панаир на книгата. Хумористичният приз се връчва всяка година на книгата с най-странно заглавие.
Тази година победителят е „Как да защитим курника си от гоблини” на Реджиналд Бейкли и Клинт Марш. Книгата получи 38 процента от подадените гласове. Според описанието книгата е практичен наръчник за това как да изгоним гоблините и други вълшебни същества от градината и дома си завинаги. Така че ако имате проблем не само с гоблини, но и с лоши феи, които не оставят цветята ви на мира или с джуджета, които се правят на вкаменени, а всъщност тайничко вредят на посевите ви  – в тази книга се крие решението. 

На второ място тази година е „Как любителите на чая промениха света”. Останалите четири номинирани книги бяха: „Бил ли е болен Хитлер?”, „Таваните на Северна Америка: Гълъбарници”, „Инструкции за острене на моливи” и „Драскулките на Господ: Животът и приключенията на пениса”.
Първият победител в историята е „Протоколи от втория международен симпозиум, посветен на голите мишки”. Други шантави и налудничави заглавия, удостоени с тази британска награда, са „Радостта на пилетата” (1979 г.), „Мадам в ролята предприемач: мениджмънт на проституцията в домашни условия” (1980 г.), "Оралният садизъм и личността на вегетарианеца" (1986 г.), "Наръчник за безопасност на лесбийските садомазохистични практики" (1990 г.), (1990 г.), „Археология на американските задниците” (1993 г.), „Повторна употреба на старите гробове" (1995 г.), „Голямата книга на лесбийските конни истории" (2003 г.).

Аз ще добавя и още няколко, които не са спечелили „Диаграм”, но определено го заслужават: „Нострадамус ми изяде хамстера”, „Гордост и предразсъдъци и зомбита”,
„Кастрацията: предимства и недостатъци”, „Хора ли са жените и други международни разговори”, „Няма да стане по-добре, когато пораснеш”, „Как да повишите IQ-то си чрез ядене на надарени деца”, „Нагризан до смърт от патици”, „Елвис, Исус и Кока-кола”, „Как да се омъжиш за вампир милионер”, „Хелоу Кити трябва да умре”, „Приключенията на делфина гей”, „Старите трактори и мъжете, които ги обичат”, „Ееее Еее Ееее”.
В източниците можете да намерите още странни заглавия.

Автор: Ивелина Иванова


Източници:

1 коментар:

  1. Заглавията със сигурност ще накарат читателя да разлисти книгите, когато ги види. Но е друг въпрос дали ще си купи „Нострадамус ми изяде хамстера” например :)

    ОтговорИзтриване