сряда, 20 март 2013 г.

Ревю на "Платеният секс"


Пиша това ревю, с уговорката, че книгата не е от най-новите, но е абсолютно непозната за нашия книжен пазар. В момента именно темите за секса, проституцията, мъжете, жените и художествените образи на по-горните понятия са абсолютен хит. Затова и ще пиша точно за „Платеният секс: Тайния свят на мъжете“.

Това е една книга на българската писателка и журналистка Даниела Великова, издателство „Феникс“. Сдобих се с книгата на последния коледен панаир на книгата. Беше за символична сума и се продаваше за благотворителна кауза. Книжката е тънка, но представя възгледи, лични истории и интересни описания, които несъмнено грабнаха вниманието ми.

Още от заглавието става ясно, че книгата се пише от женска гледна точка. В никакъв случай жената не е безпристрастна, типично по женски тук има доста нападки срещу мъжете. Не го пиша като представител на мъжкия пол, по-скоро бих казал, че някои от тях са пресилени, поне в първата глава. Разсъжденията за естественото на секса са интересни, подкрепям ги.

Третата глава се занимава именно с проституцията. Разказва се историята на най-древната професия , нещо което е любопитно за всеки, мисля. Беше ми интересно да науча някои детайли, които не знаех. Честно казано, в обществените медии, а и в образованието, не се говори достатъчно за явлението проституция. Струва ми се, че това е табу, а не бива. Това е реалност. Но както и да е. Говори се отново за различните аспекти на секса. Вмъкната е и интересната история за първия вибратор (гледайте „"В съседната стая, или пиеса за вибратора" „ в театъра или филма). Говори се и за древногръцкия хомосексуализъм и неговите начала. Историческите разкази продължават и с истории за различни религиозни традиции, където по различен начин се е възприемал секса и проституцията.

Останалите глави са насочени главно към проблемите на сексуалното насилие и волното отдаване на женското тяло. Има лични истории (лични или фикционални, не знам) – от собственички на еротични клубове и „масажни“ салони(т.нар. „Мадам“ в популярната култура) до секс работнички, както и клиенти и роднини на „работещите“ жени.

Впечатлен съм от откровения начин на писане. Личи си, че авторката има дълбок поглед над нещата, очевидно е успяла да привлече контакти, които да разкажат подробностите и да изнесат тази информация в обществото. Прочетете тази книга, изцяло ще ви се промени мисленето по тези теми. Гарантирам за интересно и добре написано четиво!

Автор: Мартин Белтов, I група

Книгата е на издателство "Феникс", автор Даниела Великова. ISBN: 9789548890373. Можете да си я купите от всяка по-добре заредена интернет книжарница. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар