неделя, 24 март 2013 г.

За модата с усмивка

  В България, рядко се пише за мода, за качествена мода, онази, която не стъпва само на поп- фолка. Тук най-често, считаме чалгата за диктатор на тенденциите в облеклото. И така, започва да се гледа с презрение на темата "мода".
  Любомир Стойков е писател и журналист, който ни представя модата, по- различен начин, с усмивка. Той е роден на 11.05.1954 в Стара Загора, завършил е журналистика през 1979 г. в СУ "Св. Кл. Охридски", доктор по филология, доцент по журналистика и доцент по изкуствознание и изобразителни изкуства. Председател е на Академията за мода, член е на Метрополитън мюзиъм - Ню Йорк, и на Съюза на българските журналисти, съосновател и член на Управителния съвет на Асоциацията на имиджмейкърите. Автор и водещ на лайфстайл телевизионни предавания и десетки монографии и книги.

 С последната си книга "Усмивките на модата" той се опитва да докаже, че "всяка мода е заредена с много смях, веселие, ирония, сарказъм, сатира и усмивки.". Тя съдържа анекдоти, крилати фрази, сентенции, афоризми и вицове, свързани с модата, красотата и суетата. Включени са мъдрости на чуждестранни и български автори. Проф. Стойков признава, че много неща не са успели да намерят място между кориците и може би ще се превърнат в част на нейното бъдещо продължение.

 „Модата е оцеляла, защото се е смяла, смяла и въртяла!" /проф. Л. Стойков/
 В книгата могат да се прочетат мисли на София Лорен: "Роклята на жената е като оградата от бодлива тел - трябва да си върши работата без да закрива гледката" и фрази като "Най- прекрасната дреха за жената е мъжката прегръдка на голото й тяло, но ако такава липсва, може да облечете моите дрехи"- Ив Сен Лоран, както и други запомнящи се цитати, свързани с модата. В отделен раздел са обособени мисли и крилати фрази на самия автор по същата тематика. В предговора, авторът разглежда спецификата на хумора и остроумието на тема мода, облекло, украшения и допълнения. Книгата е с илюстрации от младия дизайнер Николай Божилов - студент на проф. Стойков в НХА, носител на световния приз на "Триумф". Книгата е своеобразен паноптикум на модния смях - на чудатостите в човешката външност и на куриозите в човешкото поведение.
  "Тази книга като замисъл е още от ученическите ми години. Тогава започнах да си събирам сентенции, вицове и сега я написах на един дъх, но целият ми живот стои зад нея", твърди проф. Любомир Стойков.

  Книгите на Любомир Стойков ни учат на уважение към изкуството мода. Придават й един друг вид, по усмихнат. Дават тласък на това, да я разбираме.

  Ето и още заглавия от автора: "Чаровната диктаторка" /Калейдоскоп на модата/; "Модата от Нефертити до топмоделите"; "Световната мода", поредицата "Алманах на българската мода".    "Усмивките на модата", Любомир Стойков, издателство "Алма комуникация", може да бъде закупена от големите книжарници, както и онлайн на цена 15 лева.


Автор:

Александра Сотирова 


2 коментара: