събота, 16 март 2013 г.

Лайпцигски Панаир на Книгата: 14. – 17. Март 2013г.




Този четвъртък на 14 март тържествено беше открит Лайпцигският международен панаир на книгата в концертната цала „Гевандхаус“. На събитието ще представят продукцията си над 2000 издателства от 43 страни по света. Лауреат на наградата за принос в европейското разбирателство стана литературоведът от Клаус-Михаел Богдал за книга му, посветена на вековните предразсъдъци към ромите на Стария континент.


Панаирът в Лайпциг (Leipziger Buchmesse) се провежда ежегодно в продължение на четири дни и е вторият по големина панаир на книгата в Германия след този във Франкфурт. Разполага се в източната част на Лайпциг.

Панаирът става най-големият в Германия пред 1632г., когато представя повече заглавия от тези на Франкфурския книжен панаир, което продължава до 1945, когато Франкфурт си възвръща първата челната позиция. Съвременният панаир се стреми най-вече да наблегне на връзката между посетителите и самите автори. През четирите дни на провеждането му се организират над 1800 събития. През 2010 панаирът е регистрирал рекордни данни: 156,000 посетители и 2071 издатели от 39 държави. По време на събитието от 2012г. е имало 163,000 посетители.

В рамките на тазгодишното изложение в 365 различни заведения на града ще бъдат проведени разнообразни мероприятия - представяне на нови заглавия, срещи с известни писатели, литературни четения и дискусии. По традиция важно събитие в рамките на проявата ще е най-големият литературен фестивал в Европа – „Лайпциг чете. На панаира са представени 100 хиляди книги, 20 хиляди от тях са премиерни, които ще бъдат видяни за първи път.

Всяка се присъждат традиционно две награди:  Haгpaдa нa Лaйпцигcĸия пaнaиp – зa нoвoизлязлa нeмcĸoeзичнa пyблиĸaция в три категории, зa бeлeтpиcтиĸa, eceиcтиĸa и пpeвoд. Другата е Награда на Лайпцигския панаир за европейско разбирателство.



Лайпцигският панаир на книгата ще продължи до 17 март и организаторите очакват  най-малко 160 хиляди посетители.

 автор: Весела Коева

използвани източници: 



2 коментара:

  1. За втора поредна година, по покана на европейската мрежа за литература и книги „Традуки”, в Лайпциг се представят български автори. Наионалният щанд е финансиран от Министерството на културата. Цялостната подготовка, организация, транспортирането на книги е реализирана от АБК.
    Двадесет и две издателства селектират книгите на съвременни писатели и поети, които представят България на най-голямото пролетно литературно изложение в Германия,част от тях са изд. Сиела, Фют, Хермес, Просвета, Рива, Военно издателство и др. :)))

    ОтговорИзтриване
  2. не знам дали трябва да си пиша името под коментара :) Александра Сотирова

    ОтговорИзтриване