понеделник, 18 март 2013 г.

Приказки за НЕ лека нощ

Любопитни факти за творчеството на Братя Грим


Братя Грим са Якоб и Вилхелм Грим и са известни със сборниците си с детски приказки. Веднага в главата на човек изникват заглавия на приказки като "Спящата красавица", "Снежанка и седемте джуджета", "Красавицата и звяра" и много, много други. Но нещото, което може би не знаете е, че тези приказки не са красиви истории с щастлив край, а зловещи и извратени легенди.

Братята са събирали немски народни приказки, които са били далеч от подходящо четиво за приспиване на деца. Първоначално историите са били за вещици, таласъми, тролове и други страховити същества, които ужасявали малчуганите. Именно затова се наложило преработване на приказките, за да може те да бъдат подходящи за всяка една възраст без да пораждат страх и психологически увреждания у младите хора.

Ето и няколко примера:
"Червената шапчица" - В една от първоначалните версии на приказката бабата и внучка ѝ си остават изядени от вълка и приказката така завършва. Няма добър ловец, който да ги избави от злата участ. А в една по-извратена версия вълкът нагостява Червената шапчица с яхния от баба ѝ, след което той изяжда и момичето.

"Снежанка и седемте джуджета" - Както знаем злата мащеха завижда на красотата на младата Снежанка и я отравя с омагьосана ябълка, която я приспива за вечни времена, докато не идва красивият принц и я спасява с целувка, породена от истинска любов. Оригиналът е изпълнен с нотки на педофилия и канибализъм. Мащехата праща ловец по петите на младото момиче, който трябва да изтръгне сърцето ѝ, почти всички вътрешни органи и бутилка пълна с кръвта ѝ затворена с палеца на крака ѝ, за да може злата мащеха да си приготви вечеря с тях. А в началото на приказката се споменава възрастта на Снежанка - 8 години. В развитието на събитията минават около две години, когато накрая принцът отвежда момичето на белия си кон ...

"Спящата красавица" - В ранната версия на приказката принцесата заспива не от убождане на вретено, а ленена семка се забива под нокътя и тя изпада в кома. След като принцът я намира не се старае да я събуди само с целувка, но предприема далеч по-смели действия като осъществява сексуален акт с все още спящата принцеса. И това не е краят на историята. Принцесата забременява след дейтсвията на разгонения принц и ДОКАТО спи ражда близнаци. Едно от децата, гладно явно, засмуква пръстът на принцесата и така изважда лененото семе и майка му се събужда. 

Първоначалната идея на братята е била да съберат оригинални народни немски митове и истории и да ги предадат на читателите, така както са се разказвали из закътаните немски селца от уста на уста. Но няма издател, който би се наел да издава подобни истории в категорията "Детски приказки". Затова се наложило цензурирането им и добавянето на щастлив край на историята. 

Източници: 

Съставил:
Михаела Кулева

4 коментара:

  1. Страшна работа!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз предлагам да издирим оригиналите и да ги издадем! :D

    Май всеки път като си помисля за тези приказки ще ми призлява, сещайки се за първоначалните идеи на авторите.

    Иначе е много интересно представена информацията, Мими ;))

    (З.Стоянова)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече са издадени - за първи път в България всички оригинални сказания на братя Грим, изд. Алтера:
      http://altera-bg.com/books.html
      http://www.altera-bookstore.com/index.php?id_product=44&controller=product
      http://btvnews.bg/150983-Nemski_skazaniya_na_Bratya_Grim_izliza_na_balgarskiya_knijen_pazar.html
      http://www.zahorata.com/news/259/1141

      (Деметра Димитрова)

      Изтриване
    2. Здравейте,

      Информацията, която подавате, е некоректна. Въпросните два тома със сказания (посочени в линковете по-горе) нямат пряка връзка с приказките на братя Грим. Събраните от тях приказки са обобщени в два тома "Детски и семейни приказки" (Kinder- und Hausmärchen). Няколко години по-късно братя Грим публикуват два тома сказания (Deutsche Sagen), но те представляват просто местни легенди, отново събрани и записани. Сред тях има и такива от по няколко реда, разказани са съвсем накратко и без пряка реч, не са приказки. Именно те бяха публикувани от изд. Алтера, а не приказките. Разбира се, това не ги прави по-малко интересни, но информацията Ви може и да заблуди някого.

      Изтриване