събота, 23 март 2013 г.

Топ 5 на най-очакваните книги през 2013 година

"Смях в тъмното" Владимир Набоков

                                           
Смях в тъмното е един от първите романи на Набоков. Първоначално е написан на родния му език руски през 1932-1933 г. и е под заглавието Камера обскура. По-късно през 1938 г. самият Набоков го превежда на английски език, защото не е доволен от качеството на англоезичното издание излязло без негово съгласие през 1936 г. Набоков има запазено  място сред най-великите писатели на XX век заради  изкусната игра на думи, която умее. Най-известните творби на Владимир Набоков са Лолита (1955 г.), “Блед огън” (1962 г.), "Ада или страст: Семейна хроника" (1969 г.). Смях в тъмното ще бъде издаден тази година от издателство Колибри.

„Смях в тъмното“ е жесток малък шедьовър, една от онези книги... от които нищо не може да се отнеме и към които нищо не може да се добави, без да се нанесат щети.

The London Times Literary Supplement



"Inferno" Дан Браун
Inferno на италиански означава ад. Новата книга на Дан Браун  “Inferno” излиза на 14 май 2013 г. едновременно в САЩ, Канада и Великобритания. Предвидено е да е в тираж от 4 млн. копия. Сюжетът се развива в Италия, където вече добре познатият ни Робърт Лангдън ще разгадава кодовете и загадките в произведението на Данте Алигиери Ад. Това ще бъде четвърта книга от криминалната поредица за Лангдън и шеста написана от Браун.  Книгите му са преведени на 51 езика, а най-популярната му книга Шифърът на Леонардо е с тираж 80 млн. копия.



"The Fall of Arthur" Дж. Р.Р. Толкин


Толкин написва “The Fall of Arthur” през 30-те години на XX век, но въпреки това досега книгата не е публикувана. През май тази година предстои да се появи на пазара благодарение на издателство HarperCollins. Произведението на Толкин е над 200 страници и разказва за последните дни на крал Артур. Толкин започва да пише “The Fall of Arthur” няколко години преди да напише Хобитът. Поемата за Артур остава недовършена. Текстът е редактиран от сина на Толкин – Кристофър Толкин, който е и автор на предговора на книгата. В поемата читателят ще се сблъска с изгубена идентичност, предателства и саможертва в името на по-велика слава, които моменти отекват в другите произведения на Толкин, като „Властелинът на пръстените", но без присъствието на магьосници и вълшебни заклинания.

“James Bond: The new mission” Уилям Бойд


Уилям Бойд ще бъде авторът на новия роман за Джеймс Бонд. Бойд, който е голям фен на британския агент 007 ще довърши делото на класика Иън Флеминг. Книгата предстои да излезе на 26 септември 2013 г. едновременно във Великобритания, САЩ и Канада. Действието ще се развива през 1969 г., а Бонд ще е на 45 години. 2013 година е юбилейна за романите Джеймс Бонд.





"Doctor Sleep" Стивън Кинг

“Doctor sleep” e дългоочакваното продължение на класиката Сиянието. Излизането на книгата е предвидено за 24 септември 2013 г. В романа читателите ще се срещнат с порасналия Дани Торънс – син на главния герой от “Сиянието” Джак Торънс. Дани е 40-годишен мъж, който живее в Ню Йорк и работи в клиника за неизлечимо болни. Има способността да чете мислите на хората и използва това, за да подготви пациентите за смъртта. Стивън Кинг е автор на 50 романа и според експерти общия тираж на всичките му произведения е 350 млн. копия.




Източници:


 Автор: Магдалена Методиева







Няма коментари:

Публикуване на коментар