понеделник, 11 март 2013 г.

Обществото на мъртвите поети



Обществото на мъртвите поети


или за литературните клубове и reading groups в Европа и България



За първи път научих за т.н. reading groups [1] от филма The Jane Austen Book Club.[2] Както се оказа, микрообщества като това представено във филма, съществуват от доста време из цяла Европа и Америка. Защо обаче феноменът е толкова неразпространен у нас?

Става въпрос за организирани срещи между литературни любители. Обикновено срещите са календарно разпределени по месеци и във всеки месец се чете по една книга, която е избирана от членовете на клуба/ от председателя на клуба или просто на случаен принцип е изтеглена. За избраната книга се казват няколко думи в началото и се разпространява между членовете, всеки трябва да има свое отделно копие, което да чете през определен срок от време. Когато този срок изтече, членовете се събират и започват дискусиите. 

Разговаря се за всичко, свързано с избраната книга. За персонажите, за сюжета, за автора, някой дори може да е писал есета или фенфикшъни по темата, които иска да сподели с останалите. Дискусията може да придобие и по-академични нюанси ако книгата се постави в литературно направление и се анализират нейните смисли, внушения и метафорика. Нивото на свобода на изказа и мнението в литературните клубове е почти неограничено,  защото именно в това се състои тяхната органичност- всеки споделя насладата от прочетеното с останалите.

Краткото ми проучване из интернет културното пространство установи, че в България, физически такива клубове почти не съществуват или поне, ако съществуват, са основани на базата на личната самоинициатива, самоиздържат се от членски месечни такси и не получават почти никакво медийно внимание.
За разлика от България, каузата да се събират хора и да обсъждат книги заедно, на запад е широко разпространена, дори залегнала дълбоко още от началното образование на децата в училищата. 

The Reading Agency[3] е нещо като социална организация в Обединеното кралство, която стои зад прокета Reading Groups for everyone[4] Създадена е читателска мрежа из цяла Англия и хората могат да си избират според интереси и местоживеене към кой клуб да се присъединят. Присъединяването към клуба е напълно безплатно. Групите обикновено не надвишават 10тина души, с цел мнението на всеки да бъде чуто и да се получават сполучливи и ползотворни дискусии. 

Обикнвено членовете на такива литературни клубове се събират във физическия офис/стая/център  на определения клуб , но срещи се случват и в кафенета/ ресторанти/ лични домове на членовете/ библиотеки и т.н.
Държавите, които са поставили традиции в практиката на reading groups (или ще ги срещнете още като book clubs, book discussion groups), се стремят да популяризират и спонсорират дейността си като организират кръгли маси с местни автори, приобщават към дейността си издателства и книготърговци, организират различни рекламни събития, промоции на книги и т.н. 

Практиката в България все още е недостатъчно разпространена и се извършва непериодично под формата на workshop-ове по време на панаири, фестивали или промоции на книги от различни издателства и книготърговци. Също така често се организира онлайн в блогове, социални мрежи и видеочатове. [5]

От 3 години се организира нещо като седмица на reading groups, която за 2013 г. ще бъде в периода 29.06 - 06.07. За да прочетете и видите за какво става въпрос, ето брошурата на събитието, в която са обяснени целите и идеите му. [6]

В заключение- читателските групи и литературните клубове са прекрасен аналог на социалните мрежи що се отнася до книги и споделяне на литературен вкус. Един удовлетворителен начин да се събереш с хора на по чаша вино и да обсъдите има ли нещо гнило в Дания и защо е толкова важно да се четат книги.

Автор: Христиана Хинова
Рубрика: Анализи

 



[1]  Reading group- буквално ‘читателска група’, организирана група от определен брой хора, които се събират и четат заедно, обсъждат книги на принципа на отворена дискусия и "кръгла маса".
[2]  The Jane Austen Book Club (2007), dir. Robin Swicord, http://www.imdb.com/title/tt0866437/
[3]  http://readingagency.org.uk/
[4]  http://readinggroups.org/
[5]  http://clubfotoni.weebly.com/, http://www.litclub-vn.com/,  https://www.facebook.com/groups/bu6mnekata/
[6] National-Reading-Group-Day-A-Guide 2012. – брошурка, достъпна за директно сваляне 

Няма коментари:

Публикуване на коментар