понеделник, 18 март 2013 г.

Библиотеките по света


      Библиотеката, това  е храм-пазител на книгата, мястото, в което всеки любител на книгата може да отиде и да отдаде нужната й почит. Мястото, където всеки жаден да намери знания, може да отиде и да утолява жаждата си с часове, черпейки от безкрайната мъдрост, която книгите пазят. Ето някои от най-забележителните библиотеки в света:

Библиотеката на Конгреса

    Библиотеката на Конгреса е фактическата национална библиотека на САЩ. Намира се във Вашингтон и с колекцията си от  повече от 138 млн. единици, включително 30 млн. книги е най-голямата библиотека в света. 
    Библиотеката е основана през 1800 г. с цел да обслужва нуждите на Конгреса, в чиято сграда се помещава до края на 19 век. по време на Британско-американската  война (1812-1815) първоначалната сбирка е унищожена и библиотеката е възстановена  през 1815 г., когато Томас Джеферсън продава на Конгреса личната си  колекция от 6 487 книги. след период на упадък, в края на 19в., Библиотеката на Конгреса бързо започва да увеличава сбирката и значението си. 
    Днес Библиотеката на Конгреса разполага с 3 сгради във Вашингтон:
  •  Томас Джеферсън (открита 1897г.)
  • Джон Адамс (открита 1938г.)
  • Мемориалната сграда "Джеймс Мадисън" (открита 1981г.), която е най-голямата библиотечна сграда в света.
    Достъпът до библиотеката е публичен, но книги се заемат само от членовете на Конгреса и Върховния съд, както и от от някои други висши държавни служители. Част от  Библиотеката на Конгреса е и Службата за авторско право на САЩ, която получава задължителни копия от всички книги и други издания в страната. В структурата на библиотеката е и Конгресната изследователска служба, която изпълнява заявки за проучвания на членовете на конгреса. Общият брой на служителите на библиотеката е около 3 800 души. Внушително, а?

Британската библиотека
      
  Британската библиотека е националната библиотека на Великобритания. Намира се в Лондон и със сбирка от 150 млн. единици, включително 25 млн. книги, е втората по големина в света след Библиотеката на Конгреса.
  Библиотеката става самостоятелна организация през 1973 г., когато бива отделена от основания през 1753 г. Британски музей. През 1983 г. към нея е присъединен и Националният звуков архив. Още през 1757 г. крал Джордж Втори дава на библиотеката на Британския музей право на безплатно копие от всички нови издания в страната. Със закон от 1911 г. тя отново получава това право, заедно с пет други библиотеки. Британската библиотека има право на задължително копие и от изданията в Република Ирландия.
   Сред най-ценните предмети, съхранявани в библиотеката са копие от Диамантената сутра, най-старата известна печатна книга в света, две копия на Гутенберговата Библия и т.н. Британската библиотека разполага и със значителна колекция от старобългарски книги, сред които са Четвероевангелието на цар Иван Александър и Видинското евангелие.

Националната библиотека на Беларус

  Националната библиотека на Беларус (НББ) е основана с постановление на Съвета на народните комисари БССР на 15. 09. 1922 г. като Беларуска държавна и университетска библиотека.
  Макар да е в състава на Беларуския държавен университет, освен университетска, тя изпълнява функции и на главна библиотека на Беларуската република.  Потреблението в нея бързо нараства от времето на нейното откриване . Читателите в нея можели да ползват някои от най-големите универсални библиотечни колекции от всички области на живота. Библиотеката става активен участник в културния живот на нацията и развитието на държавните структури.
   Голямото разширение на функциите и фонда на библиотеката , както и увеличението на читателската активност предизвикват промяната на статута на библиотеката. През 1926г. библиотеката бива изведена от състава на университета и преименувана на Беларуска държавна библиотека. По-късно библиотеката открива свои филиали и в други градове на страната. през 1932 г. по случай 10-годишнината на библиотеката, тя получава името И. В. Ленин, както и по-голяма сграда, в която през следващите 70 години ще пази своята огромна колекция от книги.
   След демократичните промени, които настъпват в СССР в края на 80-те години и извоюването на независимостта на Република Беларус, Беларуската държавна библиотека също получава своя суверенитет и оглавява библиотечната листа на страната. Промяната на статута й, все по-голямото й значение в културното и социално развитие на страната бива отразено и в преименуването й през 1992 г. от Държавна библиотека на БССР И. В. Ленин, на Национална библиотека на Беларус.
   По същото време възниква спешна нужда от строителство на нова сграда на библиотеката, тъй като старата се оказва тясна да побере нарасналия брой заглавия във фонда й. Още в 1989 г. бил проведен международен конкурс за най-добър проект за нова сграда. Победител в конкурса бил  проектът  на М. К. Винарадов и В. В. Крамаренко, който представлявал оригинална комбинация от функционалността и ефективността на Беларуския диамант. Проектът бива осъществен за 13 години. Новата сграда на Националната библиотека на Беларус бива открита на 1. 11. 2002 г. с указ на президента на Р. Беларус - А. Лукашенко.

Библиотеката в Канзас Сити

   Библиотеката в Канзас Сити е може би най-оригиналната сграда на библиотека в света. Двадесет и два макета на гигантски книги украсяват фасадата на тази сграда и я правят меко казано уникална. Външните стени на библиотеката можем да видим също и облицовани с картинки на пощенски картички от 1900 г. 
   Основана през 1873 г. като Публична училищна библиотека на Канзас Сити, институцията става значим културен център на града, преставляващ не само ресурсен център за обучение, но и алтернативен център за развлечение навремето. В добавка, библиотеката придава на жителите на Канзас Сити облик на културна и цивилизована общност.
    Бързото нарастване на броя на книгите  през годините налагат библиотеката неколкократно да смени жилището си до последното й пренасяне през 2004 г., когато тя заема своя нов дом, напълно издържан в стила на Новото време и наравно с това говорещ за мисията на библиотеката от векове - да бъде пазител на книгите и дарител на знание. Любопитен факт е, че жителите на Канзас помогнали доста за облика на зданието. те  дали списък със своите любими книги и така се е формирала фасадата на библиотеката.

Руската държавна библиотека

   Руската държавна библиотека е националната библиотека на Русия. Намира се в Москва и със своята колекция от 42 млн. единици, включително 17 млн. книги е най-голямата в страната и сред най-големите в света.
  Води началото си от основаната през 1862 г. Румянцевска библиотека, първата безплатна  публична библиотека в Москва.
   След  Руската гражданска война (1918-1922) и преместването на столицата в Москва, значението на библиотеката нараства, а нейната сбирка значително се увеличава, попълвана с множество национализирани частни колекции. От 1921 г. е преименувана на Държавна библиотека, а от 1925 г. се нарича Държавна библиотека на СССР "В. И. Ленин", а от 1992 г. носи сегашното си име. В нея днес работят около 2100 души.

    Ако историята на различните библиотеки по света ви е заинтригувала, можете да посетите и  статията на моята скъпа колега Мария, където ще научите още много любопитна информация по темата :)  http://publishingsofia.blogspot.com/2013/03/blog-post_16.html


  Източници:
   


                                                                                  Изготвил: Стойчо Трифонов
                                                                                                    

Няма коментари:

Публикуване на коментар