неделя, 10 март 2013 г.

За книгите или не съвсем


  Книгите,както добре знаете освен за подпора на клатеща се маса, служат и за други... малко по-висши цели :)  
  Новини в света на книгите изникват отвсякъде и непрестанно, за това днес няма да Ви занимавам с ревю на нова книга или да Ви запознавам с творчеството на конкретен автор, по-скоро Ви предоставям няколко интересни и надявам се забавни иновации и факти от необятния свят на книгата. 
  Какво си представяте щом чуете - Библиотека? Рафтове с прашни книги,чакащи някой да ги преоткрие? Любезна дама, която винаги знае къде да намери търсената от вас книга? В съзнанието Ви може би нахлува характерната миризма на стари книги... знаете ли, че този добре познат аромат е в резултат на стотици органични летливи съединения (ОЛС) отделяни във въздуха от хартията?! 
 Убедена съм обаче, че никога не сте били в библиотека с празни рафтове, без нито една  книга, защо съм толкова  сигурна, защото такава все още не е създадена или поне предстои да бъде. През есента на 2013 година в Сан Антонио, Тексас, ще се появи първата в света библиотека без книги. Книгите, съхранявани в BiblioTech, ще са само електронни. BiblioTech ще разполага с около 100 устройства за четене на електронни книги. Иначе библиотеката ще функционира на принципа на всяка друга. Посетителите ще могат да четат книгите на място или да ги вземат за определен срок у дома. 
  Ако искате да видите нещо наистина впечатляващо, може да посетите паркинга на Градската 
Библиотека в Канзас,САЩ. Най-интересната част от реновирането на сградата е иновационния проект за прилежащия паркинг, 485 парко места са скрити зад подредени в редица гигантски копия на книги. Архитектите са поискали помощта на местните жители при избора на заглавия на книги, с които по своеобразен начин ще символизират Канзас. Работното време на библиотеката е 13:00–17:00, не пропускайте, ако случайно минавате от там!          
  С напредването на технологията за нас става все по-лесно и достъпно да пренасяме данни от един носител на друг, било то да ксерокопираме лекциите си два дни преди изпит или да изпратим файл до възможно най-отдалечената точка на планетата в рамките на няколко секунди, но когато Лев Толстой е написал обширното произведение "Война и Мир" преди компютрите и пишещите машини, Неговата съпруга трябвало да препише ръкописа му 7 пъти...
  Навярно няма човек,който не е разигравал еротични сюжети в съзнанието си, много от тези сюжети намират своето отражение в лирика, проза, филмови продукции... Винаги ми е било любопитно как изглежда средно статистическия автор на еротичен роман? Според мен е нещо средно между Snoop Dog и Владимир Набоков, за това можете да си представите с каква изненада открих, че Папа Пий II е написал еротична книга “Historia de duobos amantibus” през 1444 година.  
  И докато си говорим за Snoop Dog, през април 2012 година, ексцентричният рапър представи поредния си провокативен продукт - книгата  Rolling Words, която включва текстовете към някои от най-известните му песни, но тя  се оказва привлекателна за феновете и с още нещо – може да изпуши. Всяка страница всъщност може да се използва като лист за свиване на тютюн.  

                                                                                                                        Автор: Виктория Райкова 

Източници:
http://profit.bg/news/V-SASHT-otkrivat-biblioteka-bez-knigi/nid-101239.html 
http://www.kclibrary.org/ 
http://cheti.me/novina/deset-lyubopitni-fakti-za-knigite 
http://gerganaatanasova.blogspot.com/p/blog-page_1341.html 
http://grandoman.com/izkustvo/rolling-words/

3 коментара:

  1. Добра гледна точка, Вики. Интересен материал. (З.Стоянова)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за интересната публикация :)

    ОтговорИзтриване
  3. Присъединявaм се към коментaрите нa колегите :)

    ОтговорИзтриване