понеделник, 11 март 2013 г.

Да четеш на тъмно

 Аудио книгата се възприема като вид електронна книга. Представлява звукозапис на произведение, най-често прочетено от актьор (професионалист), който чрез уменията си успява да пресъздаде различните герои. В случай, че книгата е съставена от няколко произведения се използват двама или повече разказвачи. Записите се извършват в студия, снабдени със специално оборудване за качествен запис на речта и изолиране от шума. Аудио книгите могат да се считат и за разновидност радио-пиеси. С технологията, се променят и техните носители. Преди са се предлагали на плочи или аудио касети, днес те са налични на CD и  MP3. Средният размер на аудио книга е 500MB, в зависимост от качеството и продължителността на записа.

Преимущества
В забързаното ежедневие, аудио книгите, могат да се превърнат в спасение за пътуващите в градски транспорт. Средната дължина на аудио книга е 20 часа. Пътувайки, в автобуса 60 минути на ден, за по- малко от месец можем да "прочетем" онази книга за която все не остава време.
Аудио книгите дават възможност на незрящите хора да се докоснат до литературата. На малките деца, които не могат да четат, да чуят любимата приказка. Този вид книги имат сигурно място в бъдещето. В нашето бъдеще, в което все не остава време за четене. 

Недостатъци
Процесът на четене може да е по- бърз от желанието за слушане. Но вече има плейъри, които позволяват да се регулира скоростта. 

От къде да изтеглим аудио книги?
Аудио книгите могат да се слушат и онлайн, без да се налага да се теглят. Популярните сайтове за български аудио книги са http://youre-books.biz/ и http://www.avtori.com/. У нас, все още жанровете в тези сайтове са ограничени, но тепърва, ще се разнообразяват. Безплатно и легално могат да се изтеглят и аудио книги на английски език, ето един сайт с богата селекция  http://podiobooks.com/. Разбира се, има и платени аудио книги, които се купуват от сайтове като http://www.audible.com/. Те предлагат голямо разнообразие и за няколко долара можете да се сдобиете с желаната книга.

 Безплатни, удобни и интересни, аудио книгите могат да станат част от натоварения ден и да ти подарят час спокойствие. Днес те са достъпни и набират все по-голяма популярност сред хората. 


Автор: 

Александра Сотирова 


 Източници:

4 коментара:

  1. Още по-приятно е да се чете електронна книга на чужд език и едновременно с това да се слуша аудиокнигата, като за целта Kindle марката на Amazon добави екстра на новия си модел електронен четец HD, чрез която прави синхронизация на двете.

    ОтговорИзтриване
  2. Един от най-големите каталози за безплатни аудиокниги е Librivox (http://librivox.org/).
    Също така от архивите на интернет можете да си изтеглите хиляди други - http://archive.org/details/audio_bookspoetry

    Благодаря за статията : )))

    ОтговорИзтриване
  3. и аз благодаря за допълнението :)

    ОтговорИзтриване