вторник, 26 март 2013 г.

Книжни дни през април


Освен на слънцето през април ще се радваме и на няколко дни посветени на любимата ни приятелка – книгата.  Първият от тях  e на 2 април - международният ден на детската книга.  Датата му съвсем НЕслучайно съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиян Андерсън, който е създал едни от най-великолепните детски приказки на всички времена. На 23 пък е денят на книгата и авторското право. Тази дата също не е случайна. На нея през  1616г умират Сервантес и Шекспир. И каква по-голяма чест за тях от това да отдадем почит на книгите и техните автори.
 Разбира се, като един уважаващ себе си човек българинът си няма и идея за тези празници. Той си има по-важни цели за своето дете, като това да му предостави най-новият модел на Nokia или Iphone.  Защо да давам пари за книга, като детето ми така или иначе няма да я прочете?!
Именно затова асоциация „Българска книга” за втори път организира събитието – „Поход на книгите”.  Официалните цели на кампанията са да повишат интереса към четенето и книгите сред децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата, както и да алармират родителите, училищата, медиите и обществото за отчайващото ниво на ниска грамотност и липсата на заинтересованост на най-малките към книгите и четенето като цяло.

Програмата на похода на книгите включва следните събития: 
2.04.2013 г., 10.00 часа в  Столична библиотека
 Официално откриване

2-23.04.2013 г.
Литературен трамвай
Всяка събота и неделя между 2-ри и 23-ти април, в град София ще се движи Литературният ретро трамвай. Веднага ще го познаете и ще можете да се повозите в него. Вътре, децата ще се срещнат с популярните съвременни български писатели и поети, с известни личности, които ще прочетат своята любима детска приказка.

 2-23.04.2013 г. в  Детски градини, училища, обществени и училищни библиотеки в страната
Известни българи четат
В работните дни от седмицата известните българи ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на децата в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в библиотеките в цялата страна.
 02.04. – 23.04.2013 г. в обществените и училищни библиотеки в страна 
 Маратон на четенето в библиотеките в градове и села из цялата страна 

 2.04. – 07.04.2013 г. в МОЛ „Сердика”, София 
 Седмица на детската книга 
- Часът на приказките (Подарете на детето си приказка) – четения на детски книги в детския кът на МОЛ „Сердика“, организирани от издателствата участници, 11-12 часа и 17-18 часа, всеки ден;
- Събития в големите книжарници в страната, свързани с празника.

4.04.2013 г., 11.00 часа в  Американскяи културен център, Столична библиотека, София 
Кръгла маса по проблемите на четенето - „Детската литература – предизвикателство и възможности” 
Ще говорим за четенето и качеството на детската литература и ще поставим началото на една обществена дискусия по темата. В кръглата маса ще участват издатели, библиотекари, учители, писатели, експерти.

20.03.-15.04.2013 г.  он-лайн
 Национален конкурс „Бисерче вълшебно”
Децата ще се включат в определянето на най-добрата книга за деца за изтеклата година - насърчаване на децата да четат и да се забавляват с книгите, а на издателите да предлагат качествена литература за деца. Участници са деца от цялата страна на възраст до 14 години.

 20-21.04.2013 г., 9-18 часа  Борисовата градина, пространството около езерото „Ариана”, София
Празник на детската книга „Подарете на детето си книга, подарете му празник”
Ще се проведе традиционният детски празник около езерото „Ариана“ с много книги, игри, награди и музика. По време на втория ден на празника ще бъде официалното връчване на наградите от националния конкурс „Бисерче вълшебно”.

23.04.2013, 17.00 часа в  Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София
Годишни награди на АБК „Рицар на книгата”
Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бранш  и за популяризиране на книгата и четенето в България. Тези, които с труда  и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература. От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик с принос за книгоиздаването.

Искрено се надявам, че събитията от кампанията и празниците, които предстоят ще привлекат поне малко вниманието на хората върху старата ни познайница - книгата.
Защото тя го заслуважа.
Защото вие го заслужавате.
Автор: Ина Лунгова


Няма коментари:

Публикуване на коментар