неделя, 24 март 2013 г.

Борбата е безмилостно жестока или сливането на “Penguin” и “Random House"



   През октомври 2012 г. беше обявено подписването на договор между “Pearson” и “Bertelsmann” за обединяването на издателствата имPenguin” и “Random House”. Въпреки, че самото сливане ще е факт след средата на тази година, това събитие разтърси издателския свят. Новият медиен конгломерат ще се казва “Penguin Random House” и ще държи почти 30% от пазара на книги. Майчината компания на “Random House” “Bertelsmann”  ще разполага с 53% от новото издателство, а “Pearson”  ще притежава 47%. Председател на Борда на директорите ще бъде Джон Макинсън (заемащ същата позиция в “Penguin”), а изпълнителният директор на “Random House” Маркъс Доъл ще заеме същия пост в конгломерата.
   Интересно е, че книгоиздателският и книготърговски бизнес на “Bertelsmann” в Германия няма да е част от сделката, а “Pearson” ще запазят марката “Penguin” за образователните си материали по света.
   Сливането трябва да бъде одобрено от антимонополните държавни регулатори на страните, в които ще развива дейност “Penguin Random House”. Засега зелена светлина са дали в САЩ, Нова Зеландия и Австралия. Смята се, че и другите регулатори ще ги последват, тъй като конгломератът няма да разполага с повече от 30% пазарен дял, който е критичен в повечето законодателства. Различни анализатори обаче твърдят, че това е занижен процент. “Penguin Random House”, чиято стойност се изчислява на 3 милиарда, ще промени много книгоиздаването, като може силно да навреди на малките бизнеси - било то издателски къщи или книжарници.
Но какво наложи сливането на “Penguin” и “Random House”? Всъщност това не е първото подобно обединение в издателския бизнес и на да ли ще е последното. Особено, ако “Penguin Random House” успее да даде отпор на враг номер едно “Amazon”,  т.е да вземе превес както в продажбата на печатни книги, така и на електронни. Това е особено важно за Penguin”, което бе съдено за фиксиране на цени на пазара на електронни книги заедно с “Apple” и още 4 издателства. Оказва се обаче, че споразумението, сключено между издателството и американското министерство на правосъдието за края на процеса, ще затрудни самото сливане и функционирането на новия медиен конгломерат поне в началото.
   Какво друго ще спечелят Penguin” и “Random House” от сливането си? Основото предимство е намаляването на разходите, като авторите и служителите в новото издателство ще са първите, които ще го усетят. Спестените пари ще бъдат вложени в маркетинга, който се оказва най-големият коз на печатното книгоиздаване пред електронното – възможен начин за борба с Amazon”. Хората от системата на книгата са притеснени – в социалните мрежи се наблюдава необичайна активност. В отговор на притесненията шефовете и на двете компании обещават в отворени писма, интервюта и изявления, че качеството на книгите, отношенията с авторите и работната среда няма да пострадат. Може би наистина ще бъдем свидетели на създаване на издателство, което ще комбинира най-доброто от Penguin” и “Random House”, ще бъде стабилна конкуренция на “Amazon” и ще развива и електронното книгоиздаване. А ако издават качествени книги, читателите ще бъдат доволни.  През 2012 г. 27% от бестселърите с твърди корици и 35% от тези с меки са били издадени от “Random House” и съответно 15.5% и почти 18% - от “Penguin” (класациите на “Publishers Weekly”).  В брой заглавия това означава, че “Penguin Random House” ще има в каталога си 181 бестселъра с твърди корици и 134 с меки корици. Доста впечатляващ каталог ще е, защото ще включва автори като Пауло Коельо, Джон Гришам, Даниел Стийл, Джейн Остин, сестрите Бронте, Чарлс Дикенс, сър Артър Конан Дойл и поредица като “50 нюанса сиво”.
   Според мен, ако “Penguin Random House” успее да конкурира “Amazon”, книгата ще спечели. Иновациите във всеки бизнес се раждат в среда на борба за оцеляване. От друга страна, новото издателство може да "убие" малките издателства и книжарници с очевидното си надмощие в книгоиздаването.  Какво наистина ще се случи с “Penguin Random House” и  книгоиздателския бизнес само времето ще покаже.

 Радина Теодосиева


Източници:

тук можете да прочетете основните факти за сливането; споменават се проблемите
писмото към служителите на Random House
писмото към служителите на Penguin
прес-релийз
анализ какво ще представлява “Penguin Random House”, споменават се пречките за сливането, свързани със споразумението на Penguin
анализ на сливането
статия за разрешението от американското министерство на правосъдието
статия за сливането
интервю с Каталина Събева, собственик и директор на една от водещите агенции в областта на книгоиздаването и TV и DVD-лицензирането в България Anthea Rights, която отговаря за правата на Penguin в България.
статия за съдебния процес срещу Penguin
интересна статия за историята около сливането с лек конспираторски привкус
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар