неделя, 10 март 2013 г.

Най-продаваните книги за 2012




Следващата класация е по данните на Nielsen BookScan. Компанията е собственост на „Nielsen Company“ и предоставя данни за книгоиздателската индустрия.

Безспорен фаворит в продажбите е трилогията на Е. Л. Джеймс. Еротичната поредица се превърна в сензация, предизвиквайки разгорещени дискусии. Критиците я заклеймиха като „порно за домакини“, а стилът на авторката беше определен като „ужасяващ“, но това по никакъв начин не попречи на „Петдесет нюанса сиво“ да се превърне в най-бързо продаваната книга в историята и скоро да очаква своята екранизация на големия екран. След книгите на Е. Л. Джеймс следва друга нашумяла поредица – „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс. След като филмът по първата книга излезе по кината миналата пролет, историята на Катнис спечели още повече почитатели, които с нетърпение очакват и втория филм, който ще излезе ноември тази година. За разлика от „Петдесет нюанса сиво“, книгите на Сюзан Колинс са добре приемани от критиците, дори Стивън Кинг определя историята като „пристрастяваща“.

След тези две поредици следва „Дневникът на един дръндьо: Третото колело“ от Джеф Кини. Писателят беше избран за автор на годината на наградите „Изборът на децата” 2012, на които победителят се определя от 10 000 деца, които гласуват за любимите си книги.

На 8-мо място е “No easy day” на Марк Оуен и Кевин Маурър. Авторите обещават разказ от първа ръка за залавянето на Осама бин Ладен. 9-то и 11-то място принадлежат на Бил О’Райли и романите му „Да убиеш Кенеди: Краят на Камелот“ и „Да убиеш Линкълн: Шокиращото убийство, което промени Америка завинаги“. След тези бестселъри авторът е подписал договор и за книга със заглавието „Да убиеш Исус: Историята“.

„Знакът на Атина“ от Рик Риърдън заема 13-то място. Книгата е част от поредицата „Героите на Олимп“, в която се разказва за приключенията на Пърси Джаксън. 14-тото място е отредено на трилъра „Не казвай сбогом“ на Джилиан Флин.


Дългоочакваната книга на Дж. К. Роулинг „Вакантен пост“ заема 18-тото място. На 19-то виждаме отново Джеф Кини с „Дневникът на един дръндьо: Cabin Fever”. Топ 20 завършва с „Рекетьорът“ на майстора на трилъри Джон Гришам.







Ето я цялата класация:

1. Петдесет нюанса сиво - Е. Л. Джеймс
2. Петдесет нюанса по-тъмно - Е. Л. Джеймс
3. Петдесет нюанса освободени - Е. Л. Джеймс
4. Игрите на глада“ (мека корица) - Сюзан Колинс
5. Игрите на глада: Възпламеняване“ - Сюзан Колинс
6. Игрите на глада: Сойка-присмехулник - Сюзан Колинс
7. Дневникът на един дръндьо: Третото колело - Джеф Кини
8. No easy day - Марк Оуен и Кевин Маурър
9. „Да убиеш Кенеди: Краят на Камелот“ - Бил О'Райли
10. Петдесет нюанса сиво (комплект с трите книги) - Е. Л. Джеймс
11. „Да убиеш Линкълн“ - Бил О'Райли
12. „Jesus Calling - Сара Йънг
13. Знакът на Атина - Рик Риърдън
14. Не казвай сбогом - Джилиан Флин
15. Игрите на глада“ (твърда корица) - Сюзан Колинс
16. Игрите на глада“ (филмово издание) - Сюзан Колинс
17. Игрите на глада“ (комплект с трите книги) - Сюзан Колинс
18. Вакантен пост - Дж. К. Роулинг
19. Дневникът на един дръндьо: Cabin Fever - Джеф Кини
20. Рекетьорът - Джон Гришам


 
Автор: Ивелина Иванова

Източници:
http://www.publishersweekly.com
http://www.thehungergames.co.uk
http://www.billoreilly.com/
http://www.telegraph.co.uk

Няма коментари:

Публикуване на коментар