неделя, 17 март 2013 г.

Кой е най-оптималният тираж?



        

          Подборът на оптимален тираж за една книга е деликатен въпрос. Авторът винаги започва да пресмята колко и на кого ще даде -  на приятели, роднини, познати, колеги. Не трябва да се хранят илюзии, че продадените бройки ще надхвърлят установените норми в бранша. Най-често се правят тиражи на стойност от няколко хиляди лева за 1000 бройки или 20-30 броя, които влизат в употреба единствено от приятелския кръг. Много е важна нагласата към една книга. Не трябва да се издава без план, иначе парите отиват на вятъра, а дърветата за този тираж изчезват безцелно. Преди да се вземе решение за това какъв да е тиражът, трябва да се прецени колко средства могат да се отделят за реклама и къде ще е най-добре да се пласира книгата.
            Възможна грешка е да се предприеме компромисен вариант и да се издаде книга в тираж от 200-300 бройки. Това е най-неоптималният вариант, тъй като се използват ресурси за 1000 бройки, а се произвеждат по-малко и себестойността на книгата излиза нереално голяма. Разликата между 200 и 1000 бройки е само в цената на хартията, която е около 15%-20% от  общата цена на отпечатване. Така че отново се връщаме на идеята, че 1000 бройки е най-добрият избор за автора. Но от там нататък изникват други въпроси. Какво да правим с хиляда книги? Как да ги продадем? Как да накараме читателите сами да търсят книгата? Това са важни въпроси, на които е хубаво да се даде отговор, преди да се мисли за издаване.
            Исторически погледнато на въпроса, преди 20 години минималният тираж е бил приблизително 30 хиляди, а сега е примерно 2 хиляди. Разбира се има специфични жанрове, които не се повлияни от подобно канонизиране на тиража, но в общи линии числото хиляда остава рамка на един тираж в книгоиздателския бизнес днес.

                                                                                      Автор: Мартин Лазаров

Използвани източници:

Няма коментари:

Публикуване на коментар