понеделник, 11 март 2013 г.

Лудница!


          Винаги си искал даразговаряш с Айнщайн или с Кант – Клуун го прави.

     Винаги си искал да си достатъчно смел,за да заявиш, че не вярваш в Бог – Клуун го прави.

                                                                   Бог е лудост
Интересното твърдение от страна на Рей Клуун е всъщност и заглавието на книгата му от 2011година. Холандският писател е роден през  1964г и сезанимава смаркетинг преди да започне да пише. През  2001 едва на 36г съпругата му умира от рак. Клуун отива в Австралия заедно с 3-годишната им дъщеря. Там Клуун написва и първата си книга „Отива една жена при лекаря”.  Тя оглавява редица класации и се продава в огромни тиражи. Истината е, че именно нея исках да прочета. Просто ми изглевждаше интересна. Затова я поръчах на приятелка  за рождения ми ден. Тя обаче реши друго и аз се сдобих с „Бог е лудост”.
        Книгата предизвиква интереса още със заглавието си. Вярващите,за да имат срещу какшо да говорят,а атеистите, за да намерят подкрепа. Всичките 96 стр обаче са просто хумор,който те кара да се замислиш.
         Повечето от нас си мислят, че не варват в Бог,но когато са в беда всеки започва с молитвите.
         Никой не вярва в живота след смъртта, но на всеки се случва по нещо странно когато говори за починал роднина.     
      Чисто и просто хора сме – всеки си вярва в каквото си иска . . .
      
"Артисти, мениджъри на върха на пирамидата, топ спортисти, музиканти, писатели, майки, дори хора на науката – в интервюта и изследвания всички те посочват, че при създаване на продукт, взимане на решения или преценяване на сложни ситуации разчитат на интуицията си. Едва след това идва рационалното.

Нека вярващите доказват, че свръхестественото (било то Бог или друга трансцедентална сила) съществува, вирят нос атеистите. Едва след това ще ви приемем насериозно.

И защо? За какъв дявол е нужно да се доказва нещо, което никой никога не е успял да докаже или да отхвърли? Защо трябва да се привеждат логични, разумно обосновани или научни доказателства за нещо, което не може да бъде обхванато от рациото, та да бъде прието то насериозно? Или най-малкото за да бъде приета възможността за съществуването му? 
Най-странното е, че стане ли дума за други необясними феномени, тази принудителна нужда от доказване изчезва. Например при силата на привличане. Красотата. Любовта. По тези въпроси никой не се нуждае от разумни обяснения, мотивации, аргументи…"

Рей Клуун, "Бог е лудост
"

       Интересна книга изпълнена с хаплив хумор, редица житейски истини, мнения на известни и не до там известни хора,препратки към световно-известни трудове и просто историята на един изстрадал, но силен холандец.
С една книга – пет заека!
Ще се посмеете, ще изглеждате по - интелигентни пред приятелите си, ще преосмилите мнението си, ще се убедите,че има и по-луди от вас и най- вече ще съберете очите на хората като извадите тази готина книжка в метрото . . .

Автор: Ина Лунгова
Рубрика: Ревю

1 коментар:

  1. Не се сърди, Инa, но - Имaш достa грешки от невнимaние в текстa. Може дa пуснеш снимкa нa aвторa или нa книгaтa, тaкa е по-леснa зa възприемaне информaциятa. Сaмо ми кaжи, aко нaистинa ти е хaресaлa книгaтa, що зa крaй си пуснaлa:
    "...ще изглеждате по - интелигентни пред приятелите си, ще преосмилите мнението си, ще се убедите,че има и по-луди от вас и най- вече ще съберете очите на хората като извадите тази готина книжка в метрото . . ." Нaли уж списвaме тоя блог с идеятa, че ще го четaт читaви хорa, a не тaкивa, които се "фукaт" колко умни книги четaт. В случaй, че си искaлa дa звучи иронично ... по мое мнение не се е получило. (КристинЕ)

    ОтговорИзтриване