неделя, 10 март 2013 г.

Няма такъв булевард!



Стоил Рошкев е роден през 1976 г. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор на стихосбирката „Ток“ (1997), получила голямата награда за поетичен дебют в националния конкурс „Южна пролет“ (Хасково, 1998). Носител на първа награда на Националния студентски литературен конкурс „Шумен“ (1997) и на първа награда от Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (1996). Лауреат на конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев“ (2004). През пролетта на 2007 г. излиза романът му „Жени по китайската стена".


Точно с 3 думи„Няма такъв булевард” – сборник с посткомунистически разкази. В книгата се разказва за всичко случило се след 10.11.1989. 

Стоил Рошкев:
- За всички тия герои и хора, които ги нямахме преди това, за корумпирани политици, които осребриха скачането ни по площадите, знаете, милионното скачане по площадите и те го осребриха в яхти и в хотели. Както се казва - рубинената петолъчка от Партийния дом стана в хотели с много звезди, за съжаление.




Това е чътвъртата книга на Стоил Рошкев – книга за интелигенцията на България; книга, в която се „случва” политика, медиа, свалки, разпивания; книга за поколението от края на 70те години; книга с множество и разнообразни разкази.
 Разлиствайки страниците на тази книга, читателят преминава покрай един булевард, който в действителност не съществува (но е без нито една дупка, понеже е асфалтиран по европейска програма),  вървейки по този булевард читателят се среща с журналисти, политици, мутри, объркани Човеци. Разказите в книгата са разкази за хората от ‘’средната класа’’.
„Няма такъв булевард” е книга дълбоко политическа.  Написана майсторски.  С няколко щриха авторът ни кара да се замислим върху съществуването си. 
 Идеологията на разказите е :  „Не искам да съдя, искам да показвам и да идеализирам.”. Това са разкази, който се четат ‘’на един дъх” . Разкази, в който няма монотонност. В някой от тях може да разпознаем прототипи в действителността.
 Стоил Рашкев – „градският писател ” на 21 век. Умело улавя уличния език,  както и „духа на времето ”.
Книга, подходяща за настоящата обстановка в страната!


 4  причини, поради които да прочетете тази книга:
1.      Заслужава си
2.      Чете се на един дъх
3.      Изразява светоусещането и социалната драма на хората родени 70те години на миналия век
4.      Разказите са забавни, разнообразни, интересни, с „щипка” сарказъм


Как се съчетава уличен реализъм с авангард, ще попитате? Какво е това чудо-юдо риба-кит? Прозата на Стоил Рошкев, ще ви отговоря веднага.“
Лора Шумкова








Почерк, който избира да ходи ту към високата, ту към масовата култура и така им улучва мярата, че се чудиш как може да е толкова четивен този модернизъм, без да е постмодернизъм, а нещо седмо. Нещо като седмото небе на новата българска проза.“
Пламен Дойнов


И няколко реда за къщата, която издава „Няма такъв булевард”:
Издателска къща “ЖАНЕТ 45” e oснована през 1989. Благодарение на последователната си издателска политика "Жанет 45" постепенно се утвърждава като водещ издател на съвременна българска литература.
 През 2001 издателството стартира поредиците “Поетики” и “Гамбити” за белетристичен и поетичен дебют, водени от поета Георги Господинов и литературния критик Борис Минков. В рамките на тези поредици "Жанет 45" издава между 10 и 30 заглавия годишно. През годините много от някогашните дебютанти се превърнаха в утвърдени автори със запазено място по рафтовете на не една домашна библиотека.



автор: Кристина Бодурова
категория: Ревю на книга

Няма коментари:

Публикуване на коментар