понеделник, 25 март 2013 г.

„Жега“



„Преди да срещне някой труп, правеше все същото. Разкопчаваше предпазния колан, от гумената лента на сенника вадеше химикал за еднократна употреба, дългите ѝ пръсти докосваха хълбока, за да усети успокояващото присъствие на служебния си пистолет – и след това винаги правеше пауза. Кратка. Колкото да поеме въздух, бавно и дълбоко. Толкова ѝ  трябваше, за да си спомни каквото никога нямаше да забрави: чакаше я поредният труп. Вдишваше. И усетеше ли окървавените краища на дупката, останала в живота ѝ, детектив Ники Хийт бе готова. Отвори вратата на колата, за да се залови за работа.“

„Жега“ не е просто книга. Не е просто крими-роман, поредния трилър. „Жега“ е от онези произведения, които като захванеш в шест следобед и понякое време се сетиш да пиеш една вода, виждаш сутрешното слънце.
„Жега“ разказва за детективът от отдел Убийства в нюйоркската полиция, Ники Хийт (Nikki Heat-жега от англ.). Корава, секси, истински боец срещу престъпността и за справедливостта, детектив Хийт е от онези жени в униформа, пред които дори бруклинските гангстери треперят. Единственият, който успява да се противопостави на желязната Хийт е  Джеймисън Руук – нахален журналист, който е прикрепен от комисаря към екипа ѝ, за да напише статия за полицията. Руук, носител на Пулицър, е колкото привлекателен, толкова и досаден. Това, което на пръв поглед изглежда като закачка и раздразнение между двамата обаче, се очертава да се превърне после в истинска жега:  „Тя се зачуди що за грехове е вършила в предния си живот, за да й се лепне този. Питаше се не за пръв път този месец. Работата бе трудна, дори да я вършиш добре. Добави устат репортер, който си играе на ченге – все едно да прибавиш още няколко часа към денонощието си.“

Автор на книгата е Ричард Касъл, сензация в света на криминалната литература. Денем той разплита случаи заедно с детективите от 12 участък, включително и музата за новия си роман Кейт Бекет. А вечер играе покер с Джеймс Патерсън, Майкъл Конъли, Стивън Кенъл и Денис Лиън.

Ако всичко това ви се струва страшно познато, това е най-вероятно защото сте гледали хитовия сериал „Касъл“. Всъщност  Ричард Едгард Касъл е герой от криминалната поредица излъчвана по АВС, а „Жега“ е първата книга, която той пише и публикува в сериала. През 2012 сценаристите решават, след невероятния успех на сериала, да пуснат и книгата на пазар. Резултатът – бестселър. Причината – Касъл.  

В България „Жега“ излезе в края на миналата година, а втората ѝ част "Убийствена жега" бе пусната по книжарниците преди по-малко от месец. 


Източници:
Книгите
Сериала 


Марина Колева

Няма коментари:

Публикуване на коментар