неделя, 10 март 2013 г.

Какво четат българите?




Анализът се основава на класацията на книжарници "Хеликон" за 20- те най- продавани книги през 2012 година. 

От тази класация става ясно, че най- четените автори от българите през изминалата година са Елиф Шафак и Хорхе Букай. 
Книгите на турската писателка "Любов", "Чест" и "Копелето от Истанбул" попадат сред десетте най- четени в класацията за художествена литература като "Любов" заема и първото място. 
Световният бестселър "Петдесет нюанса сиво" е любим и за читателите в България. Той заема 2-ро място, а "Игрите на глада" е четвърта. В десятката попадат и "Пражкото гробище" на Умберто Еко, "Една година в Прованс" на Питър Мейл, "Ръкописът, намерен в Акра" на Паулу Коелю както и едноименната история за украинската съпруга на Сюлейман Великолепни Роксолана, написана от Павло Загребелни. 
Радващото е, че в класацията за топ 20 попадат и четирима родни автори- Мирослав Пенков, Калин Терзийски, Георги Господинов и Георги Данаилов, съответно с книгите " На Изток от Запада", "Има ли кой да ви обича. Разкази", "Физика на тъгата" и "Цената на безсмислието". 
За нехудожествената литература Хорхе Букай се оказва любим автор сред българите с цели 5 книги в топ 20. Това са "Пътят на сълзите", "Нека ти разкажа", "Трите въпроса", "Да се обичаме със затворени очи" и "От самоуважението до егоизма". Последната е и лидерът в подреждането. 
Сред останалите най- четени книги в категорията нехудожествена литература попадат "Скритият дар" на Джериес Авад, "Монахът, който продаде своето ферари" на Робин Шарма, "Подсъзнанието може всичко" на Джон Кехоу. Биографията на Стив Джобс също продължава да е сред най- търсените. 
Българската следа в класацията при нехудожествената литература са "Загадката Людмила Живкова"- първа пълна биография с автор Крум Благоев и "Петър Дънов: За невидимите светове". 
Пълната класация може да намерите тук http://lira.bg/?p=37553 

Автор: Бетина Санкова, I група 





Няма коментари:

Публикуване на коментар