вторник, 12 март 2013 г.

Елегантносттта на таралежа

"Ден след ден вървим в живота си като в коридор. И после летен дъжд... Някои летни дъждове остават завинаги в нас като ново сърце, което бие в унисон с другото."
Hа първо четене елегантност и таралеж нямат нищо общо. Но в тази книга странностите се преплитат, заедно със своеобразните персонажи, далеч от стереотипите.
    Pоманът „Елегантността на таралежа“ не само е написан с елегантност, но и с много интелект, остроумие и тънка ирония – той разкрива цената на живота, представя го от друг ъгъл, за да достигне до прозрението, че „в крайна сметка животът е може би точно това: много отчаяние, но и няколко мига красота, когато времето не е вече същото. Сякаш нотите на музиката са скоба във времето, прекъсване, едно другаде тук, едно винаги в никога. Да, това е. Едно винаги в никога.“ В образа на не толкова елегантната главна героиня  Рьоне – 54-годишна портиерка, всъщност се крие много интелигентност, обвит в брилянтен ум. Обитателите на блока дори не подозират, че невзрачната жена на входа е начетена, любознателна, редовно посещава университетската библиотека, за да търси философски книги, харесва класическа музика, интересува се от кино и какво ли още не.
                   Eдно малко момиченце обаче успява да разобличи истинската същност на Рьоне. То се казва Палома – изключително умно дете, което едва на 12 години схваща живота по различен начин. „Животът вече е предначертан и отчайващо печален: изглежда никой не е помислил, че животът е абсурден и че успехът съвсем не е по-ценен от провала. Само е по-удобен. И още: мисля, че прозорливостта вгорчава успеха, докато посредствеността винаги се надява на нещо.“ Палома не харесва родителите си и възрастните като цяло, презира ги и затова решава да сложи край на живота си, като подпали дома си. Но не всичко се случва по план...

            Интелигентността среща таралежа, в който се крие също толкова голяма доза интелигентност... Какво се крие зад заглавието вижте сами, като прочетете тази невероятно остроумна, позитивна и преоткриваща книга. Романът на Мюриел Барбери заема челно място цели 30 седмици във френските класации за бестселъри. Книгата спечелва множество награди, между които и "Наградата на книжарниците" през 2007 – Франция, слави се с милиони продадени екземпляра, а юли 2009 г. излиза филмовата адаптация („Таралежът“). Чудноватите герои на Барбери откриват необикновеното в обикновеното и са способни да ви накарат да видите нещата от друга гледна точка по вълнуващ, стилен и обаятелен начин.

                А вие социален таралеж ли сте?
Автор: Ирина Иванова


Няма коментари:

Публикуване на коментар