неделя, 17 март 2013 г.

Любопитно за книгите




1. Най-голямата книга в света
Най-голямата книга на света е Атласът Кленкес. Той е висок 1,75 м, широк е 1,9 м и бил подарен на английския крал Чарлз ІІ през 1660 г. по случай възкачването му на трона. Монархът получил безценната книга от холандския търговец Йоханес Кленке. В нея са подредени 37 стенни карти на Великобритания, Франция и други европейски страни, както и цели континенти. В онези времена се е смятало, че в атласа е събрано цялото знание на света. За да бъде вдигнат и преместен атласът, са необходими шестима души.


2. Най-малката книга на света
Най-малката книга в света е с размери 0,75 на 0,75 мм. Издадена е от японската компания Toppan Printing и може да се събере върху иглено ухо. Тя носи заглавие "Цветята на четирите сезона" и представлява справочник за цветята и растенията в Япония. Състои от цели 22 страници. Създавана е в продължение на 8 месеца и е копие на същата книга в нормални размери. Екземпляр от нея се продава заедно с лупа за 300 долара.
Предишният рекорд за най-малка книга, вписан в Гинес, принадлежи на руснака Анатолий Коненко. Издаденият от него през 1996 г. разказ на Чехов  - „Хамелеон“, се е събрал на 29 страници от миниатюрна книга с размери 0,9 на 0,9 мм.
 

3. Най-продуктивен автор

 
Най-продуктивният автор в света е бразилският автор Хосе Карлос Риоки Де Алпоим Иноуе. В периода между 1986 и 1996 г. той публикува 1058 романа. Неговите произведения са уестърни, научна фантастика и трилъри.








4. Най-скъпо продадена книга


Най-скъпо продадената книга на света е „Лестърския кодекс” („Codex Leicester“) на Леонардо да Винчи. Книгата е купена от Бил Гейтс през 1994 г. за 30,8 милиона долара. Кодексът обхваща колекция от научни трудове и рисунки и е най-известното произведение на Леонардо.




5. Най-голямата библиотека в света е Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, САЩ. В нея има 30 милиона книги разположени върху рафтове с дължина 856,17 километра. Втората по големина библиотека в света е Британската библиотека в Лондон. В нея има 18 милиона книги.
 















6. Книгата с най-много страници




Найджъл Том е писателят, създал най-дългата дума, изречение и книга в света. Произведението ми се казва „The blah story“ и се побира в цели 23 тома, съдържащи общо 17 870 страници и 11 338 105 думи. Друг любопитен факт за тази книга е, че том 19 съдържа най-дългата дума, използвана в литературата, състояща се от 3 609 750 букви и заемаща 778 страници. Тази дума е краят на най-дългото изречение, използвано в литературата, което започва от том 16 и се състои от 2,4 милиона думи.






7. Най-големият първи тираж



 "Хари Потър и орденът на феникса" на Джоан Роулинг, петата книга от всепризнатата поредица, е била първоначално напечатана в тираж от 8,5 милиона екземпляра.Това е приблизително 80 пъти повече от средното равнище на авторите, продали най-голям брой книги. Това бие рекорда на предишната книга "Хари Потър и Огненият бокал", която има 4,8 милиона екземпляра тираж.
















 



8. Първата публикувана книга, написана на пишеща машина, е била „Приключенията на Том Сойер” през 1875 г. Марк Твен използва пишеща машина „Ремингтън”.


















9. Най-дългото заглавие на книга е написано от италианеца Давид Чилиберти. Заглавието съдържа 290 думи и е издадено през 2007 г.




10. Най-четената книга в света все още е Библията. От нея има 3 900 милиона продадени копия. След Библията се нареждат „Цитати от председателя Мао” от Мао Дзъдун – 820 милиона копия; Поредицата за Хари Потър от Джоан Роулинг – 400 милиона копия; "Властелинът на пръстените" от Дж. Р. Р. Толкин – 103 милиона копия и т.н.



Автор: Комова



ИЗТОЧНИЦИ:











1 коментар:

  1. Някои от фактите ми бяха познати, но други направо ме изумиха. Дума, заемаща 778 страници?? Изумително! :) Много интересна публикация, Рали

    (З.Стоянова)

    ОтговорИзтриване