събота, 1 юни 2013 г.

"Пастори - агенти на ДС"


На 30 май официално беше представена книгата на Ангел Пилев - "ПАСТОРИ АГЕНТИ НА ДС". Събитието се проведе в зала на "Надежда" на Столична библиотека. 


Книгата описва историята на авторитетни пастори от българските протестантски църкви, вербувани и използвани като секретни агенти на Държавна сигурност по време на комунистическия режим. В нея се съдържат автентични документи от секрет
ния и строго секретния архив на бившата Държавна сигурност, които са декласифицирани от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и на нейната администрация. 
Авторът търси отговорите на основни въпроси от недалечното минало:
- Били ли са пасторите, оповестени от Комисията, реални агенти на ДС?
- Какво са вършили агентите и дали са опазвали Църквата?
- Съществува ли тотална фалшификация относно пасторните агенти на ДС, за да се нанесе удар на църквата и да се обезвери обществото?
На премиерата на книгата се проведе и публична дискусия по тези теми. Историкът Румен Генов сподели, че службите за сигурност са се месили в делата на Църквата в много държави от социалистическия блок. Това, което отличава България е закъснялото обсъждане и изясняване на истината за този период.
Проф. Калин Янакиев изрази учудването се от лекотата, с която пасторите са се съгласявали да станат част от структурите на Държавна сигурност. Според него хора, които толкова леко предават вярата си не могат да се считат за духовни водачи.
Авторът на книгата също участваше в дискусията. Ангел Пилев каза, че е важно обществото да разделя тези, които са принуждавани да сътрудничат на ДС, от тези, които доброволно са го правили.
От думите на участниците в представянето оставаше впечатлението за нещо недоизказано. Съществуваше известна предпазливост, независимо, че се говори за хора и събития от  преди толкова години.  Сякаш се говори за нещо, което съществува и в настоящето.


Автор:

Няма коментари:

Публикуване на коментар