неделя, 2 юни 2013 г.

Книгите на спортна тематика – велика глупост



     Всеки ден поне по веднъж чувам разговор, чета публикация, някой просто казва, че „младите” не четат достатъчно, че повече трябва да четем, че книгите замират и всякакви такива апокалиптични идеи. Освен основната ми теория, че това са абсолютни глупости искам да обърна внимание и на някои книги, които просто не трябва да съществуват.
Те като че ли се явяват в подкрепа на НЕчетящите „млади”. Разбира се, в определението за развалените книги влизат огромно количество романтични измишлиотини, вампирски драми, книги за диети и най-голямата глупост – книгите на спортна тематика.
     Не ме разбирайте погрешно, аз съм едно от малкото момичета, които знаят кои два отбора играха на финала на Шампионска лига миналата седмица. Знам, че в момента има Ролан Гарос, но пази Боже от „спортните книги”.
     Написах „книги на спортна тематика” в Google и ми излязоха куп резултати.
     В личния ми Топ 3 от заглавия попадат:  " Футболът на слънце и на сянка", Мързелива йога ден след ден" и "Тенис за начинаещи"     Като за начало йогата е спорт?! Но нека не изпадм в ненужни подробности. Като  по-запозната обърнах внимание повечко на книгите за бадминтон. В България очевидно само една  „известна”:
                 „Основи на спортния бадминтон” – Д.П.Рибаков, М.И.Щилман




     Проблемът, който бие на очи е още в заглавието! СПОРТЕН бадминтон?!!!
     Бадминтонът е СПОРТ. Няма друг бадминтон освен спортен! Изданието е от 1987г. Аз тренирам бадминтон от 12 години, правилата са се сменили 4 пъти оттогава. Тази книга е на 26 години. Най-вероятно описва правилата от времето на пещерняците, които са играели федербал с бухалки. „Книгата” естествено се предлага на „скромната” цена от 13,50. Непълно НЕразумно похарчени за "книга".От нея можеш да научиш много неща. Как се е биело сервиз, когато спортът още не е бил известен сред повече от 20 човека в България. Как перото се е правило от кокошките на баба от село. И разбира се какви са били правилата на играта миналия век. Все полезни знания. Нито едно от тях практични. 

                                                                  Защо?

     Може би, защото спортът е за да се ПРАКТИКУВА, защото НЕ МОЖЕШ да се научиш да тренираш спорт по книга, защото спортът е за да се ИГРАЕ, а НЕ за да се ЧЕТЕ.
     Затова, моля ви, не давайте пари за тези книги! Те са ненужни. Отидете в залата, купете си ракета, топка, кафе, но не и такава книга. Всяка книга, която ви учи на спорт не струва. 

                                                 СПОРТЪТ Е, ЗА ДА СЕ ТРЕНИРА! 

     Разбира се, съществуват и книги като биографии на велики спортисти или история на световните първенства, множество страници запълнени със статистика или просто информация за без пари в интернет. . . Те са малко по-приемливи, но все пак унищожаване на дървета!

     Аз обичам спорта, затова го тренирам, не го чета! Отивайте сега и си купавайте ракета. Ще се видим в залата.


Източници:                                                                                   Автор: Ина Лунгова
Книжен пазар
Мързелива йога
Книги на спортна тематика




Няма коментари:

Публикуване на коментар