събота, 1 юни 2013 г.

Книгата е нашето бижу!

Миниатюрни книги, пълни с оцветени страници, уникално ръчно изработени и деликатно декорирани. Четене, бижута...



    Неоспорим е фактът, че за нас книгата е бижу. Но освен в познатите ни варианти, тя може да се превъплъти и в идеята за красота предметно – като истинско бижу. Книгата може да бъде произведение на изкуството и красотата и същевременно да е част от пътя на всеки, който би могъл чрез нея да отиде където поиска. Книгата-бижу може да се превърне в един приятен подарък за всеки повод. Обици, брошки, колиета, гривни – голямо разнообразие от деликатно изработените символични книжни бижута.
    Тези книжки са ръчно изработени, като много често се използват мраморните бои, които са на водна основа и са подходящи за оцветяване на хартия, текстил, естествена коприна и керамика. Разбира се могат да се намерят и направени от някакъв метал, но не се намират толкова често. Вие сами също можете да си направите подобно бижу, ако следватe стъпките от този сайт
    Освен декоративни обаче, книгите-бижута могат и да запазят опцията си за четене. 
Точно това прави шуменската поетеса Пламена Стоянова. Тя изработва книгите си ръчно, като за част от тях използва рециклирана хартия (която също прави сама). Прави ги на малки бижута, като първо сама набира текста, подвързва страниците и започва да ги украсява с най-различни шевове и декупажна техника. За финал отпред оставя послание. Изработката ѝ отнема около 5 часа, а за 6 години тя е направила няколко хиляди ръчни копия. Видео материал за интересното хрумване на поетесата можете да видите тук.




Автор: Ирина Иванова

Източници: 
              2. Book Jewelry Altered Alchemy
              3. Мраморни бои
              4. Направи си сам

Няма коментари:

Публикуване на коментар