неделя, 2 юни 2013 г.

За една библиофилска страст

    Обръщали ли сте внимание на аксесоарите за книги? Например обложки, палтенца (т.е. платнени обложки), лампи, които се закрепят за книжното тяло, поставки, лупи... А книгоразделители? Сега ще ви разкажа за колекционерската страст на една върла библиофилка, която също така е моя майка.
     Професията на майка ми е сбъдната ѝ детска мечта - тя е библиотекарка. Като човек, който цял живот е сред книги, преди години тя си намери и книжно хоби - да събира книгораздели. Работата и интересът ѝ винаги са изисквали да ходи често по книжарници и борси и първоначално разделителите, които ѝ даваха от там си имаха чисто практично приложение - да си отбелязваме (както тя, така и цялото семейство) до къде сме стигнали в четенето. С течение на времето все повече издателства започнаха да отпечатват книгоразделители и те ставаха все по-красиви и по-красиви, някои като кориците на книгите, други с логото на издателя, трети като каталози. Появиха се разделители на и на библиотеки, книжарници, езикови центрове, школи и всевъзможни други, свързани или не с книжнината. Напоследък се наблюдава навлизането на книгоразделители (поне ние ги приемаме за такива) като средство за реклама - на кафе, на напитки, дори на театрални постановки.
     Честно казано вече не никой не помни кога започна това събиране, просто стана някак спонтанно. Спомням си, че една зима със семейството ми решихме да дойдем на Панаира на книгата (за мен беше голяма работа, може би защото бях малка - от тогава минаха над десет години) и всички бяхме прилежно инструктирани да вземем всеки разделител, който видим. Години след това все още акуратно следвам тези инструкции (на зимния панаир се докопах до 80 различни разделителя!). Много от познатите ни ни помагат в вече общата ни страст. Аз самата допринесох и с книгоразделители от чужбина.
     До този момент колекцията ни включва близо 800 различни книгоразделителя, поместени в два класьора и една папка. Тъй като не могат да се намерят подходящи "държачи", поставяме ги в предварително разграфени с помощта на шевна машина найлонови джобове, а отскоро въведохме нова техника - ламинираме ги. В единия класьор и в папката са разделителите от издателствата, подредени по азбучен ред, а в другия - от книжарници, библиотеки, разни, от чужбина.
     Приканвам ви да се чувствате добре дошли да помогнете за попълването на нашата колекция. :)



































     Деметра Димитрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар