неделя, 2 юни 2013 г.

Е-кологично за е-книгата



            Знаете ли, че електронната книга е в пъти по-вредна от хар
тиената такава. Да, дървета се изсичат за да се произведе едно хартиено тяло, но много повече природни ресурси се изразходват за производство на четци. Ако в това число включим таблети, телефони и компютри, които също са материален носител за електронната книга, то резултатите ще бъдат шокиращи.
            За производството на една електронна книга се изразходва над 4 пъти повече вода. Отделно в четците и другите модерни технологични носители има хардуерни сегменти, които не се разлагат и не могат да бъдат преработи. В същото време хартията е източник, който може да бъде използван няколкократно.
            Друг вреден ефект се отразява директно върху човека. Хартиената книга води до късогледство, ако не се чете в правилна поза. В същото време с изключение на четците, чиито дисплеи се правят все по-безвредни и близки до хартиения си брат, то другите хардуерни продукти „четящи” електронните книги  увреждат зрението с доста по-голяма интензивност, а често водят до по-сериозни проблеми със зрението.
            Глобалното затопляне също бива повлияно от производството на електронните четци. В пъти повече въглероден диоксид се изразходва за производството на четец пред хартиената книга. И докато се конструират все по-нови модели автомобили с почти безвредни емисии, то четците поради все по-голямата си масовост вредят все повече на околната среда.
            Затова ако още не сте се сдобили с електронен четец и се колебаете дали в скоро време да промените това, то замислете се колко е Е-кологична Е-книгата.

 Снимки: http://www.google.bg/
Автор: Емилиян Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар