неделя, 2 юни 2013 г.

Един ирелевантен свят

Ирелевантът – последният човек на планетата Земя, превърнал се в жива черна дупка. Поглъщайки бавно космоса в себе си той пътува неподвижен – из вселената. И по пътя на своето самоунищожение, лутайки се между Хармонията и Хаоса, осъзнава, че постигането на което и да е от тези две състояния не го прави истински щастлив. Тогава последният човек прави своя ирелевантен ход...


     На 1 юни, по време на пролетния панаир на книгата, се състоя представянето на романа „Ирелевантът“ – фантастичен роман, написан в стихотворна форма. Той се издава от издателство „Буквите“, което на 09.05.2013 навърши 12 години. Преди да започне самото представяне, поканиха Илияна Делева, която чете "Смешности" от Наталия Цветанова и "Когато жената започне да пие сама" от Владо Любенов, публикувано в Антология "Жени и вино, вино и жени". След това излезе Иван Богданов, който връчи на Божидара Димова грамота "Буквичка на 2013" за специални заслуги към Фондация "Буквите". Също така беше прочетен критичен материал, написан от Камелия Иванова за романа на Глогов - „За ирелевантното случване на хубавите книги“. Материалът проследи историята на разказа и писателя, след което ни представи изключително интересно сюжетът на романа – роман в стихове, но и древногръцка драма, философски и реалистичен, написан в хармония и чрез игра с различни техники и школи. Всъщност романът е написан преди цели 10 години, разпространява се единствено в интернет и чак сега се издава на хартия.
Пламен Глогов представя на публиката
 вече издадената си книга
    Най-накрая авторът Пламен Глогов взе думата. Той се занимава с режисура и негови пиеси се играят в театър “Via Verde”. Ето защо той импонира с начина си на изразяване – режисьорски. По този начин разказа и за израстването му през годините. За да изгради представа за света на книгите и литературата, ходел в библиотеката, където любимите му теми били галактика и фантастика. Освен тях обаче, Глогов имал и цял списък със задължителна литература от училище. Този сблъсък на интересно и задължително впоследствие се преобразява в много интересни неща. Впечатлил го „Малкият принц“ и представата за недостижимите звезди. Преплел с  Ницше, Сартр, Кафка, Камю и др. Семенцата, които е посял тогава, поникват на една определена възраст – в рамките на „Ирелевантът“ – роман за един „възмъжал малък принц“. Преди 10 години, когато го написал, решил, че няма да се разбере от хората и затова изчакал.  
   
Художникът Венелин Вълканов
    Пламен Глогов представи на публиката художникът на илюстрациите Венелин Вълканов (един от основателите на в. „Дъга“): „Той направи тази книга, постави липсващите думи чрез рисунки на моите многоточия. Отидох при него с романа и той ми каза „Остави ме и ела след 5 месца“. Когато се върнах, бях очарован!“. Художникът говори за удоволствието му да илюстрира „Ирелевантът“ и сподели „За хубави илюстрации са нужни три неща: първо - хубав текст, второ – хубав текст и трето – хубав текст.“
    Авторът обясни колко важен е образът на героя в неговата същност. И тук беше мястото да обяви връчването на наградите „Ирелевант“ за най-оригинален герой, който се проведе за седми път, като взеха участие 114 автора със 198 произведения (тук може да видите кои получиха наградите: I награда, II награда, III награда). След това пък Нели Господинова представи книгата „Демонските камбани“ от Денис Синеков.
    Представянето беше интересно, увлекателно и предизвикващо интереса на читателите. След това авторът раздаде множество автографи върху току-що продадения си роман.


Повече за романа можете да видите тук.

Снимки: от официалната страница на издателство „Буквите“ във фейсбук.

Автор: Ирина Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар