събота, 1 юни 2013 г.

Най-хубавият роман на всички времена

Заглавието на тази публикация всъщност е свръхироничното име на книгата, която ще Ви представя.
"Най-хубавият роман на всички времена" е част от трилогия, чието действие се върти около семейството на комунистическия диктатор Николае Чаушеску и жена му Елена.
Неин автор е Даниел Банулеску. Той е сред популярните фигури на съвременната румънска поезия, проза и журналистика. Автор е на множество поеми, пиеси, романи, преведени на почти всички европейски езици. По образование е инженер, но е работил само като журналист и писател. Дебютира като писател със стихосбирка, озаглавена „Ще те обичам до края на леглото”, публикувана през 1993г. Лауреат е на множество национални и международни награди.

Първите две книги от поредицата се фокусират върху живота на двойката тирани едновременно трагичен и гротесков, с всичките интриги, кръвопролития, банкети и изобилие, които оформят атмосферата на абсолютната власт.
„Най-хубавият роман на всички времена”, последна част от трилогията, разказва свирепата, нереална и дори малко комична история на един двайсетгодишен младеж, който, в самия край на комунистическия режим през 1989 г., опитва на няколко пъти да организира убийството на семейството на Чаушеску. Романът е интересен поглед върху комунистическа Румъния като едновременно с това е трилър, политическа сатира, есе и, като цяло книга, която може да бъде интрерпретирана по много различни начини. Също така разкрива  механизмите на властта, корупцията и психологията на малкия човек, борещ се с подтисничеството, дори да е с ограничени средства и по доста комичен начин. Романът е и опит да се направи преоценка на историята чрез психологически наблюдения.
У нас книгата е представена от издателство "Парадокс". Преводът е на Ванина Божикова.

Автор: Христо Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар