неделя, 2 юни 2013 г.

Ревю на книгата "Пепел от вестник" на Евгени Петров



Всяка прилика с действителни имена, събития и хора е случайна...

     Това гласи епиграфът на книгата, която ще ви представя. Тя се казва „Пепел от вестник“ на бившия собственик на популярния след идването на демокрацията в. „Пари“, който по-късно фалира и имаше незавидна съдба. Авторът не е заклет писател и това читателят ясно може да усети от стила на книгата. Творбата е със силно публицистичен характер, който, докато четете, може да ви напомни на някоя статия из родния печат. Но с това не искам да кажа, че ще срещнете нещо вулгарно или поредните цветущи изказвания срещу родната политика, не. В тази книга ще откриете стил, максимално билзък да живота и въпреки че някои литературни критици не биха оценили положително подобен „прост“ език, според мен той подхожда на цялото произведение и целите, които авторът иска да постигне чрез него.
     А защо точно „Пепел от вестник“? Признавам си, книгата ме заинтригува с корицата и заглавието си – никога досега не бях чувала подобно нещо. Читателят разбира накрая на книгата какво всъщност означава заглавието и как то приляга на цялото произведение – как от един проспериращ вестник остава само пепел. Всички хора, въвлечени в неговото съставяне, разпространение, изобщо в живота на един вестник, потъват в забвение, изчезват и накрая от всичко остава само...пепел.  Дори не прах, а пепел. Защото всичко изгаря в пламъка на ламтежа за власт и пари, задкулисни игри и най-вече алчност. Това не е типичният екшън или трилър роман, който ще ви разчувства до сълзи. Това е съвсем реална изповед на един издател, изгубил най-важното за него – своя вестник, а покрай него и целия си живот, облечена в литературна форма, която не завърщва по холивудски с хепи енд. Макар и имената на главните действащи лица да са заменени с други, от сполучливите каламбури с тях не е трудно да се досетиш за кого става въпрос. Изобщо, силно препоръчвам тази книга на хора, които някой ден искат да работят във вестник, защото тя описва всики задкулисни игри, които се разиграват, а те не са особено красиви, особено в българската действителност. Дори да нямате някакви политически пристрастия или интерес към политиката, вътре са описани много процеси и практики също и в действието на съдебната система и може би след като сте я прочели, може и ще успеете да си обясните какво и защо се случва с България. 

     И накрая един цитат от анотацията на книгата: „Независимо че в основата на тази история е залегнал действителен случай, сюжетът и образите на „Пепел от вестник” са художествена измислица. Всъщност реалността е още по-жестока!

 Александра Караянева, I група

Няма коментари:

Публикуване на коментар