неделя, 2 юни 2013 г.

Гмурнете се в морската шир



         
   Днес поредния пролетен панаир на книгата затвори врати. По традиция той се проведе в НДК. Обичам да го посещавам и да разглеждам новите излезли заглавия. Най-много ,обаче обичам промоциите които се предлагат.
            Издателствата пускат книгите си на между 5 и 50% отстъпка. Почти всяко обособява малък брой книги, които се продават на символични цени. Ткъв беше случая и с „Морският вълк” на  Джек Лондон. Книгата е първата от поредица книги за морски приключения. След като наскоро прочетох „Старецът и морето” на Хемингуей, реших че 5 лв. са добра инвестиция за книга от над 300 страници. Още повече, че е смятана за една от класиките, който трябва да бъдат прочетени от всеки.
            Ще се опитам да не навлизам в подробности за сюжетната линия, за да може всеки, който бъде привлечен от книгата да се сдобие с екземпляр и да я прочете.
            Главния герой след корабокрушение попада на тюленоловната шнуха „Призрак”. Той е мъж от аристократичен произход, по професия – литературен критик, а по нрав тих и кротък. Той обаче никога не е вкусвал истинска горчивина през живота си. Вълка Ларсен – капитанът е неговата пълна противоположност. Той е отранал по корабите и е видял пълния спектър от сивотата на живота. Съдбата събира тези два противоречиви персонажа за да ни покаже, че живота може и да не е точно такъв какъвто си го представяме.
            Героите са много добре изградени от Джек Лондон, като самия той известно време работи, като ловец на тюлени. Именно досега му до морската реалност му позволява да създаде толкова ярки и реалистични образи. Безспорно най-интересния, най-истинският от тях е капитан Ларсен.
            Това е книга, която ще ви отблъсне с агресивността си, ще ви плени с емоционалността си и в същото време ще ви кара да мислите над живота. Писана преди 1 век книгата остава актуална и до днес.
            Същ
ите капитани днес може да срещнем зад директорските бюра в големите корпорации. Същите бездушни ловци стоят за гишетата на административните сгради. Същите аристократи са и хората от моето поколение недокоснали се до суровостта на казармения режим.
            Силно препоръчвам книгата на всички, които желаят да имат по-голям спектър от наблюдения над човешката психика и душевност. Препорачвам я и на тези, които си мислят, че са видели и преживели много, защото със сигурност ще открият още по-големи висоти и/или падения от своите собствени. И на последно място препоръчвам я на всички останали, защото е написана достатъчно увлекателно за да поддържа интереса на всякакъв тип читатели.

Автор: Емилиян Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар