понеделник, 3 юни 2013 г.

"Hot Spot Books & Art" - една идея в развитие, която търси своето място под слънцето



Hot Spot Books & Art e един work in progress...или по-скоро masterpiece in the making. Зад него стоят двама души - Ева и Васил. Идеята, на която в продължение на половин година активно  вдъхват живот, е проста. Да създадат място, на което хората да могат да намерят колкото се може повече четива на английски език. И на колкото се може по-разнообразни теми.

За мястото, пътя зад, под и пред него, си поговорих с Ева. Получи се нещо повече от интервю. Това, което ще прочетете е по-скоро един кратък и вдъхновяващ разказ за преследването на това, което те прави щастлив.


Какво е Hot Spot Books & Art?
Това е проект, който се развива в движение. В началото беше място за четене, но след това се получиха няколко много интересни експеримента: първия беше с рожден ден, който една девойка си празнува тук, след това започнаха разни корпоративни срещи, обучения. Около това назря и идеята за предлагане на чай, кафе. След това започнаха да се правят уъркшопи, фотоизложби. Така че HSBA  е нещо, което само търси мястото си под слънцето и с подходящите хора ще го намери, поне такива са тенденциите.

Какви хора идват в Hot Spot Books & Art?

Определено търсещи и мислещи. Много логични. Няма, според мен, човек, който да е попаднал тук случайно поради простата причина, че няма как да попаднеш тук просто минавайки. Една част от хората идват тук, за да се усамотят, но има и такива, които идват, за да социализират, да се запознаят с интересни хора.




Как се роди идеята за подобно място?

Идеята до голяма степен не е моя, а на Васил. Аз просто я изработих. А при него идеята си зрее от години, още от студентските му времена в Щатите. 


С какво се занимаваше преди да се заемеш с библиотеката?
Допреди 3 години активно се занимавах с оперативен мениджмънт на високи позиции в корпоративни структури.



А защо се отказа от това поприще?

Докато ти вървиш нагоре и докато имаш амбицията да стигнеш върха, който каквото да ти обяснява, ти си гониш гониш своето. Но когато стигнеш там горе, осъзнаваш че нито е толкова готино, нито е толкова спокойно, твърде самотно е. И когато ти си част от една такава структура, такава машина...твоите действия са подчинени на интересите на машината, а  не на твоите собствени.В такава ситуация често си даваш сметка за твоите лични приоритети.
Тук има и един друг много сериозен морален проблем. Когато ти си в тази машина, в един момент се изчерпваш и не си полезен. И ако не уцелиш момента, в който ставаш безполезен и не се откажеш сам, машината се отказва от теб. За мен нещата се случиха така: първо дойде умората, след това се изчерпах и накрая сама реших, че нещата са дотук.

И след това?

След това бях съдружник с приятелка в едно арт-ателие. Нещо, което ми доставяше огромно удоволствие.





Но това очевидно е отстъпило място на HSBA, кога точно?

От 3 години с Васил активно си говорим за тази идея. Но година и половина преди отварянето на вратите на библиотеката(януари тази година) започна наистина да се прави нещо, да се събират книги за начинанието. На всичките ни приятели този проект им се струваше адски несериозен, казваха си: "добре де, на тия ще им мине, това го слушаме от доста време". Но колкото повече напредвахме, толкова повече ставаше ясно, че този път няма просто "да ни мине". Имахме,разбира се, и доста приятели, които ни помагаха в работата.


Защо книгите в библиотеката са на английски?

Това беше една продиктувана необходимост. Защото и двамата  сме англоезични, непрекъснато купуваме книги на английски и почти винаги, когато сме имали нужда от по-голям избор на книги,свързани с определена тематика (например бизнес), не сме го намирали.




Дори в Интернет?


Адски измамно е, че в Интернет има всичко. Не е така. В Интернет има някакви насоки и някакви "кукички", за които ти трябва да се закачиш...и в един момент идва време на плащането. Така, постепенно стигнахме до извода, че необходимост от място като HSBА определено има.

Най-голямата пречка от стартирането на проекта HSBA?

Пречките общо-взето хората сами си ги поставят. Важното е човек да приема философски нещата. Ти или искаш да реализираш нещо в тази система и го приемаш и си казваш "това е", или си скъсваш нервите без нищо да реализираш и промениш.




Кое е нещото, пряко свързано с библиотеката, което най-много е изненадало и има ли такова?

Има,да. Това е доброволческата ни инициатива. Аз абсолютно не вярвах, че нещо ще се получи. Това нещо не само че ни изненада, то абсолютно и тотално преобърна представите ни за доброволчество и за това какво и как се случва в тази държава. И затова аз казвам, че ако в началото HSBA е бил наш проект, то сега вече въобще не е само наш. Той е това, което е в момента, благодарение на всички тези хора, които ежедневно идват и които продължават да бъдат част от този процес.  

От какви възрасти е съставена папката с абонаменти?

Над 50% от абониралите се са във възрастовата група от 20-35. Най-малкият ни читател е на 4 годинки.




А от какво се интересуват най-много посетителите?

Като цяло има подчертан интерес към бизнес секцията ни. Един младеж от онзи ден пък заседна за цял следобед в секцията с кулинарни книги, а на тръгване се поинтересува за фентъзи . За съжаление още нямаме много художествена литература, но работим по един проект за обмен на книги със СУ.


Какви други събития, освен рождени дни и корпоративни срещи са били организирани в HSBA?

Еврейското дружество в България са имали около 5 събития тук. Подобни събития, заедно с честването на рождени дни и корпоративни срещи са затворените събития, провеждани тук. От отворен тип са: четенията на детски книжки, работилничката за мартеници и тази за лампи (едни определени, тези на Николай Табаков) и фотоизложбите. 




Автор: Петя Минкова

Страницата на библиотеката във Фейсбук
*от тук са взети и снимките, една част от които на Васил Танев








Няма коментари:

Публикуване на коментар