събота, 1 юни 2013 г.

"Другата история на българската литература"

Премиера на книгата "Митология на погледа" от Иван Теофилов


"Колко истина понася, на колко истина се осланя един дух? За мен все повече това е истинско мерило за ценностите." /Ницше/
/мото на книгата/

На 31.05.2013 г. в Камерната зала на Народния театър "Иван Вазов" се състоя официалната премиера на "Митология на погледа" /ИК "Хермес"/, новата книга на големия, български поет Иван Теофилов. Няма как да пропусна частта с биографичните данни, тъй като те са впечатляващи.
Иван Теофилов /псевдоним Иван Свежин/ е роден 1931 г. в Пловдив, завършва гимназия в родния си град /1949 г./ и ВИТИЗ /1955 г./ В периода 1955-1961 г. е драматург и режисьор в театрите в Бургас, Русе, Силистра и Сливен, както и в Централния куклен театър в София. Специализира в Чехословакия. От 1978 до 1991 г. е редактор на библиотека "Поетичен глобус" в издателство "Народна култура", едновременно с това е редактор и на отдел "Поезия", списание "Пламък". Бил е секретар на Сдружение на български писатели, а от 1998-2000 г. и негов председател. Създател и главен редактор на литературното сп. "Сезон". Автор е на стихосбирки, мемоари и множество пиеси за възрастни и деца. Активно се занимава с преводаческа дейност, негови произведения са превеждани на много езици.

Всичките тези години, целият този опит на автора се усещаха в залата. Беше хубаво, сякаш не съществуваше по-подходящо място от сцената на Народния театър, където да се проведе тази премиера. Влязохме, закъснели /по оправдателна причина/, събитието беше започнало. Беше тихо, спокойно, тъмно - перфектно, светлината нямаше как да бъде различна, нито тишината. Силвия Чолева /българска поетеса и литературен журналист/, четеше фрагменти от книгата "Митология на погледа". Обстановката излъчваше възхищение, хората бяха усмихнати, горди. Всички места бяха заети от спомени - приятели, почитатели и колеги на Иван Теофилов, които бяха дошли да посрещнат тази книга с него. Сред гостите бяха Силвия Чолева, Георги Господинов, проф. д-р Божидар Кунчев. Извадих материалите за записки, когато Силвия Чолева беше привършила с речта си.

"Митология на погледа" е книга от 2 части, "Предизвикани записки" и "Из моите записки". 1-та част е продължение на "Предизвиканите записки" от предишната книга на автора, "Вселената на яйцето". Тя съдържа записки и фрагменти. Той споделя, че "фрагментът е много трудна форма, която за един ред, трябва да те удовлетвори." Неговите фрагменти са къси и начупени, а записките - обективни, точни, истински. 2-та част се състой от преводи на И. Теофилов, на големи имена в световната поезия, като Анна Ахматова, Йосиф Бродски, Владимир Висоцки. "Стиховете накрая са цвят на книгата".

Иван Теофилов, нарича книгата си "ателие", "лабораторна работа", но от фрагменти. Описва я като неспирен диалог.
"Всичко, което те занимава в тази книга, е тук и сега. Истинското битие на човек."

На сцената излезе Георги Господинов /един от най-популярните и превеждани български писатели/: "Книга с преписки, фрагменти, записки, книга с особен жанр. Иван в традицията на Далчев, на Гео Милев, описващ ежедневието на 60-70-те години. Иван, който е най-близо до Далчев, както той твърди "баща ми в мен". Любопитството на дете има Иван, всички тук са по-възрастни от него. Тази книга е другата история на българската литература."

През цялото време Иван Теофилов изглеждаше много развълнуван, всички бяха развълнувани. Купих си книгата, след което се наредих на опашката за подписите. Около мен всички бяха щастливи, не спираха да говорят за поезия, за книгата, за автора. Дойде и моят ред, поздравих го, след което обясних коя съм и защо съм там. Г-н Теофилов, очевидно ми се зарадва и подписа книгата ми с послание "Благодаря Ви, Александра", 
31 май 13 г. Сигурна съм, че наистина е благодарен, че присъствах на премиерата понеже нямаше особен интерес от младото поколение и беше радостно, че има поне някакъв.

Влюбена съм в тази книга, още не съм я прочела и нямам търпение, но идва сесия.

"Който търси съвършенство е осъден да създава само фрагменти." /А. Далчев/


Автор:

Александра Сотирова


Източници: 

1. "Митология на погледа" от Иван Теофилов

2. Интервю на Силвия Чолева с Иван Теофилов

3. Биографични данни, Иван Теофилов



2 коментара:

  1. Адски интересно, Алекс. Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз благодаря, Марти. Наистина беше страхотно, ако желаеш мога да ти дам книгата, заслужава си :)

    ОтговорИзтриване