събота, 1 юни 2013 г.

"Такава е на поета съдбата: да си слага главата в творбата"



На 30 май (четвъртък) в рамките на Пролетния панаир на книгата се състоя премиерата на книгата „Любезни хора”. Авторът е Марко Ганчев. Той е от хората, за които каквото и да се каже ще е малко – писател, сатирик, хуморист, общественик, журналист. Направи ми впечатление, че на премиерата на най-новата му книга, състояла се в Мраморното фоайе на НДК, присъстваха голям брой млади хора, възхищаващи се на автора.

  

Началото на премиерата беше поставена от
директора на издателска къща „Хермес”. Той заяви, че след успеха на „В търсене на изгубеното племе” / първата книга на Ганчев, издадена от ИК „Хермес”/ сега за него и ръководеното от него издателство е чест да издадат и тази негова книга. След голям читателски интерес към творчеството на Ганчев, екипът на издателството моли писателя да бъдат издадени и негови епиграми. И това става факт.
„Любезни хора” е книга в две части, състояща се от епиграми писани в периода 1959 – 2013 г. Книгата е разделена на две части: Призракът на комунизма и Призракът на демокрацията. Въпреки кратката си форма, епиграмите носят много истина в себе си. Валентин Георгиев отбеляза, че книгата е неудобна за властта и завърши с това, че талантливият човек носи истината.
След това думата беше дадена на Йордан Попов – български писател и сатирик. Негова беше честта да представи епиграмите на Ганчев. Той заяви, че за него е чест и трудност да представи книгата. От думите му си личеше огромното му преклонение пред таланта на автора. Той го нарече „ жив класик”. Попов започна представянето на книгата с крилатата фраза „мъж е, който носи гащи и писател, който знай да дращи.”  Попов разказа историята на епиграмите и обърна внимание, че въпреки наименованията на двете части на книгата, Марко Ганчев не се бои от призраци. Според него чрез тези епиграми авторът бичува носителите на властта и простотията. Книгата напомня за съществените неща в живота, от които всеки човек трябва да черпи поука и мъдрост. За финал писателят определи книгата като „най-добрата книга с епиграми, издавана някога у нас”.

Дойде ред и на „живия класик” Марко Ганчев. Той заяви, че никога не се е страхувал да пише. Това, от което се е боял с издаването на тази книга е дали  епиграмите, които е писал преди години, вече не са остарели. В типичния си хумористичен стил той заяви, че „куче влачи рейс”, към днешна дата е по-подходящо да звучи „куче влачи електронно правителство”.  Авторът цитира част от  епиграмата  „Статистика” /1987 г./: „подобрява се положението на глава от населението”, като според него думата „глава” трябва да бъде заменена от „главанак”, за да звучи актуално в днешно време. Марко Ганчев изрази благодарността си към всички, които са го уважили, присъствайки на премиерата и пожела на всички приятно четене.


Ивет Карамфилова

Няма коментари:

Публикуване на коментар