неделя, 2 юни 2013 г.

Смята ли се българинът за неграмотен?

Като за последен задължителен пост исках да направя добро впечатление с едно интервю, което щеше да представлява огромен интерес и щеше да е изключително полезно за хората, които смятат да се занимават някога с книгоиздаване. С надеждата все пак да проведа интервюто няма да ви казвам кой е човекът и ако се получат нещата ще го публикувам. 

Вместо интервю проведох анкета, която бе попълнена от 100 човека. Тя съдържа няколко въпроса свързани със информираността и мнението на българите за грамотността в България. Въпроси, свързани със самооценката на хората и какво смятат те за въпросното положение в момента. Ето какви са въпросите и съответните резултати:




Оказва се, че хора от всякакви възрасти и с всякакво образование са на мнение, че четенето на книги ограмотява човек. 64% от анкетираните имат реална преценка за големия процент неграмотност, който цари в страната ни - между 50% и 60% са неграмотните български граждани. Повечето хора смятат, че това се дължи най-вече на образователната система и нежеланието от страна на гражданите да проявяват интерес към личното си ограмотяване. 

За жалост след провеждането или попълването на анкети свързани с образование, грамотност, книги, четене и т.н. винаги резултатите са незадоволителни и предизвикват тъжни и неприятни чувства. Аз не смятам, че е необходимо да говорим и пишем абсолютно правилно във всяка една ситуация. Важно е човек да проявява отговорност и да преценява кога това е необходимо и коя ситуация изисква книжовно писане или говорене, а за тази цел трябва да има нужните заложби. Не е допустимо да четем официални (дори и неофициални) статии с правописни, грамарически, стилови и пунктуационни грешки. Не е допустимо да си купим книга и тя да е некачествена в отношение на граматика и пунктуация. Не е допустимо да има хора, които да не могат да четат и пишат в една европейска държава, която претендира за съвременна и цивилизована.


Изготвил: Михаела Кулева


Няма коментари:

Публикуване на коментар