неделя, 2 юни 2013 г.

За съвременната ни българска литература

Преди няколко години повечето от нас бяхме отписали новото българското кино.  Филмите, които добиваха някаква популярност, бяха малко или качеството беше доста съмнително. Обаче в последните 2 години българското кино изживява своя нов възход.  И в момента по кината се върти нов български филм, а да не говорим и колко сериали изникнаха.
Положението с българската литература е подобно. Преди години почти никой не говореше за новите автори, даже в момента чета коментари отпреди 3 години и не виждам нито един положителен. Но сред тези мнения има и прогнози за киното ни – че то е толкова лошо, че спасение за него няма. Е, в киното ни определено положението е доста по-добро и то само за 3 години. Има надежда и за литературата ни.
Откакто ходя по премиери на книги виждам, че известните автори си имат фенове и към книгите им не липсва интерес. Вчера на Базара на книгата Георги Господинов раздаваше автографи и само за няколко минути събра опашка от желаещи. По щандовете на издателствата вече можете да намерите голям избор от български автори, а в книжарниците съм забелязала, че заемат по-централно и видно място от преди, не са забутани в някой ъгъл и затова всеки път виждам по някоя нова българска книга сред горещите предложения на книжарниците.
Но положението не е изцяло розово. В първи курс отидох на премиера на съвсем нов български автор. Той беше така притеснен, а критикът така ласкаво се изказа за него, че дали от жал към писателя, дали от желание да подпомогна българските творци, си купих книгата. Тя беше един сборник с разкази. Прочетох няколко от тях преди ужасена да я оставя на един рафт... и така си стои и до днес, недочетена. Много искам да я прочета цялата, но всеки път изпитвам страх при мисълта да я отворя отново... Затова и подхождам с известно недоверие към непознатите автори.
След като проведох една кратка анкета се оказа, че повечето мислят като мен. Те също са недоверчиви към новите автори и признават, че слабата реклама и ниската популярност на българските автори е една от причините да не четат такива книги. Въпреки че в последно време се говори повече за български автори, това въобще не е достатъчно. Пределно ясно е, че чуждите автори се продават по-добре и се рекламират много повече. Българинът иска да чете българска литература, но почти не знае съвременни автори, затова обикновено се насочва към класиката.
А класиката ни поне е пълна с добри примери и поводи за гордост, някои от анкетираните споделят, че съвременната ни литература е много назад в сравнение с предишните поколения и стилът на новата българска литература не е по вкуса им. От анкетираните (48 души) 4-ма нямат любим класически български автор и само 9 имат любим съвременен.
50/50 е положението с това дали четат съвременни автори. 10% от хората, които не четат нова българска литература, признават, че имат такова желание, но не могат да намерят интересно четиво. 65% се интересуват от новите български книги, които излизат на пазара. Само 2-ма са отговорили, че никога не се заглеждат по новите български книги в книжарниците. 48% са забелязали, че има възраждане на интереса към българската литература и според мен са прави. Определено има какво да се желае и в литературата, и в киното ни, но аз съм оптимистка и вярвам, че положението върви към по-добро. 


А ето я и анкетата:

Четете ли книги от български автори?
Да, и от съвременни, и от класически автори – 46 %
Да, но само от класически автори – 29%
Да, но само от съвременни автори – 4%
Не, каквото е трябвало да прочета от българските автори съм го прочел/а в училище – 10%
Не, бих искал/а, но не мога да намеря книга, която да предизвика интерес в мен – 10%

Според вас възражда ли се интересът към българската литература?
Не, не съм забелязал/а подобно нещо – 33%
Да, според мен в последно време има по-голям интерес към българските автори - 48%
Не знам, мен лично не ме интересуват – 8%
Не знам за другите, но аз се интересувам – 10%

Когато влизате в книжарница обръщате ли внимание на новите български книги? (разглеждате, прелиствате, а не просто поглеждате)
Да, винаги се заглеждам - 12%
Понякога – 40%
Не, никога – 2%
Само определени книги, за които съм чул/а нещо или пък авторът ме интересува – 25%
Само ако корицата е ефектна или книгата е със странно заглавие, иначе не проявявам интерес - 6%
Аз книжарници не посещавам – 0%

Интересуват ли ви новите български книги, които излизат на пазара?
Да – 42%
Не – 31%
Само тези от моя любим автор – 23%
Друго – 4%

Топ 3 причини да не четат съвременни български автори:
1.      Слаба популярност
2.      Нямат финансова възможност
3.      Нямат време

Топ 5 любими класически български автори:
1.      Иван Вазов
2.      Димитър Димов
3.      Йордан Йовков
4.      Елин Пелин
5.      Пейо Яворов 


Класация на любимите съвременни български автори няма, защото само две имена се повториха повече от веднъж - Георги Господинов и Калин Терзийски (на снимката).













Ивелина Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар