неделя, 2 юни 2013 г.

21 години издателство "Парадокс"

Доротея Монова е управител на издателство “Парадокс”, основано през 1991 г., завършила е журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”.С нея разговаряхме за съвременното българско книгоиздаване и пътят, който то е изминало по време на демокрацията. Коментирахме предстоящото отбелязване на 21-вата годишнина от създаването на издателство "Парадокс" и свързаните с това събития.

Ще ни разкажете ли историята на вашето издателство Парадокс?

Издателството е регистрирано през 1991 година. С екип от млади хора започнахме да съставяме издателска програма. Първите ни три заглавия се появиха октомври 92-ра година. Започнахме с колекцията "Америка ХХ". Идеята и беше на фона на тогавашния изключително комерсиализиран пазар да противопоставим интелектуални текстове и неиздавани автори от прословутото "бийт поколение". Средната възраст на екипа ни беше 24,5 години. Това водеше до грешки в бизнес план. Бяхме деца на социализма и нямахме никакъв търговски опит. Мислихме, че е достатъчно да създадем качествен продукт, за да се реализира той на пазара. Важното е, че 21 години по-късно това, което остана е качествената литература. В последствие създадохме колекция "Елит". В нея влизаха Борхес, Умберто Еко, Салвадор Дали, Жорж Батай и т.н. С времето пазарът се промени, книгоиздаването се промени по един определен начин. Парадокс като търсещо новите тенденции издателство прие нови предизвикателства. Така започнахме и колекцията "Елит desiderabilis".

Какви автори издавате в момента?

В рамките на черния хумор може да се каже, че от умрели автори минахме на живи. Поддържаме контакти с много нови европейски автори. Започваме издаване на колекция "Елит ХХI век". Тя е естествено продължение на предишните "Америка ХХ", "Елит" и "Елит desiderabilis". "Елит ХХI век" включва 21 книги, 9163 страници чиста литература. Произведенията са на 18 автори от 10 страни. През юни ще излезе първата книга от поредицата.

Какво друго предстои пред издателството?

От 15-20 юни по покана на Парадокс, в България ще гостува Юрий Андрухович. Той е почетен гост на фестивала СОФИЯ: ПОЕТИКИ. Събитието е на 16 юни(неделя), от 21:00 ч., в Чешкия център (ул. „Раковски” № 100). Първата книга от серията "Елит ХХI век" е на Юрий Андрухович, а именно -  Дванайсетте обръча.
В края на месеца ще има събитие, на което ще представим целия каталог и специален клип свързан с поредицата. Подготвяме и нов сайт на издателството. Разбира се ще отпразнуваме и  21-вата годишнина на Парадокс.

До каква степен се отразяват на пазара електронните и "пиратските" издания на книги?

Продажбите на електронни книги нямат съществен дял към момента. "Пиратските" има негативен ефект в някаква степен. Колегата Райчо Ангелов защитава обратната теза, че ако човек хареса достатъчно един текст в интернет има голяма вероятност след това да си го купи.

Какво помага на Парадокс да успява на пазара 21 години?

Това, че издателството не отстъпи на възгледите и позициите си. Създадохме собствен облик и постоянна аудитория. В музиката чалгата се продава по-лесно от класическата музика. Това не я прави по-качествена. Книгите, които издаваме не са от най-комерсиалните, но са стойностни и затова печелят вниманието на хората.

Христо Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар