понеделник, 1 април 2013 г.

Ревю на романа "Разломи" от Нанси Хюстън


   
          Ревю на романа "Разломи" от Нанси Хюстън
    
    
     


  Нанси Хюстън е родена през 1953 в Калгари, Канада, но  от дълги години живее в Париж. Пише на френски и английски. Автор е на петнадесет романа и на много есета. Омъжена е за известния френски културолог  и философ от български произход Цветан Тодоров. Двукратна носителка  на престижната литературна награда "Фемина" за романа си "Разломи", както и за последния й роман "Линии на пропукване".
    „Разломи“  е роман, преведен близо на 25 езика, факт, който говори за неуспоримата му популярност. Това е един от блестящите романи на новото време, за чиято гениалност говори фактът, че още в годината на издаването му - 2006, той бива отличен с френската награда "Фемина" за най-добър преведен роман. На български се разпространява от издателство Парадокс.
   Романът всъщност е огледало, отразяващо няколко   епохи, жизненоважни за човешкото развитие. Чрез него читателят проследява как времето влияе върху хората, техните чувства и ценностната им система, през погледа на четири шест годишни деца - Сол, Рандал, Сади и Кристина.
    Книгата е разделена на четири части, всяка от които е озаглавена с едно име и годината, в която протича действието. Хюстън е разпределила времената на действие в романа така, че той  на практика пресъздава човешката история от средата на двадесети век до наши дни.
   Всички деца, които разказват отделните части от романа, са взаимно свързани помежду си и са на шест-годишна възраст.Възраст, в която си достатъчно малък, за да ти изглежда светът на възрастните чужд и често непонятен, но и възраст в която си започнал да разбираш много неща, започнал си да осъзнаваш, че често нещата не са такива, каквито изглеждат, че животът освен добра страна има и лоша. Това е възрастта в която малко по малко започваш да осъзнаваш, че животът е низ от превратности, от възходи и падения, които бележат нашите души и ни влияят.
   Драматичните събития протичащи в сюжета на романа, пречупени през призмата на детското и наивното, правят книгата понякога малко тъжна, понякога забавна.Увлекателният начин, по който бива представено случващото се в романа  грабва читателя и го  пренася в епохата описана от авторката.
  В книгата присъства една непрекъсната комуникация между различните раси и култури.Въпросът за расовото многообразие е майсторски вплетен в сюжета и заема основно място в него.
   Частите от романа са  разположени върху времевия лъч, на дистанция от около  двадесет години една от друга, и репрезентират години, белязани от знакови събития за човечеството.
Силно застъпена е  темата за постепенното изстиване на човека. Много добре е изразено, как с годините човешкият свят се превръща постепенно в едно повърхностно общество, лишено от чувства и емоции.
   Нанси Хюстън ни води  към вътрешния свят на всеки един от героите и успява да ни направи съпричастни към случващото се в книгата, с което мисля, че напълно заслужено  печели наградата“Фемина“ за 2006 година.
  „Разломи“ е книга, която подтиква към размисъл. Книга, която ни кара да се замисли относно това, кои са важните неща в този живот, да потърси  отговор на това: къде сме тръгнали, за какво се борим, в какво време живеем и как се отразява то върху нас.

Източници:




 Автор: Стойчо Трифонов


Няма коментари:

Публикуване на коментар