вторник, 9 април 2013 г.

Създадена от дим и кост



„Създадена от дим и кост” с автор Лейни Тейлър е фентъзи роман, който е първата част от трилогия. В България се появи миналата година, издаден от „Егмонт”.
 Честно казано, когато ми препоръчаха книгата не бях особено въодушевена, защото точно този тип книги и истории не са ми най – любимото четиво. И все пак нещо ме заинтригува и реших да я прочета.
Историята разказва за Кару – седемнайсетгодишно момиче, което живее в Прага и учи рисуване. До тук няма нищо невероятно, но само до тук... Момичето още на външен вид е особено – със синя коса, татуировки, някои от които самата тя не помни кога е получила. Кару владее множество езици, някои от които не са човешки. Тя има два живота – единият на нормалното младо момиче, което има своите интереси, приятелство и любовни разочарования и другият, където е отгледана от странни същества – химери, които са нейното семейство.
Балансирайки между двата си живота Кару един ден е в Прага, на другия се пренася в екзотичен Маракеш, а на следващия в Санкт Петербург, за да изпълнява различни „поръчения”. Момичето живее лутайки се и търсейки отговори – отговори за това коя е всъщност, от къде произлиза, каква е нейната мисия. С разгръщането на действията в романа Кару ще открие тези отговори, но те ще променят света и из основи, главната причина, за което е любовта. Любовта, която е същевременно прекрасна, но и опасна... защото е любов между врагове.
В книгата няма да откриете някоя истина за живота, но е от тези, които се четат на един дъх и те държат поне за няколко часа далеч от проблемите на ежедневието, защото те пренасят в съвсем различни измерения и светове. Светове, където има чудати същества и живот, който е колкото напълно различен, толкова се и доближава до нашия. 
Авторката Лейни Тейлър 
Втората част от трилогията се появи в началото на тази година и носи заглавието „Дни на кръв и звездна светлина”. 

Бетина Санкова 


Няма коментари:

Публикуване на коментар