сряда, 3 април 2013 г.

Модерната литература обича вампирите



 

Едва ли има човек, който да не е чувал за сагата „Здрач” или за „Дневниците на Вампира”. Дотук добре. Но когато всеки втори минувач по улицата разказва на събеседника си какво се е случило с Деймън и Елена или пък четеш по вестниците как невръстен младеж скочил от n-тия етаж, защото решил, че има вампирски способности и видиш ли можел да лети – идва малко в повече. В последните няколко години интересът към тези митични създания се превърна в мания.  Откъде се заражда всъщност тази мания в литературата?

Както на всички е известно, старт на темата за вампирите дава „Дракула” – роман на Брам Стокър, издаден за първи път още през 1897 г. и мотивиран от действително съществуващ човек. През следващия век са писани няколко значими книги, съдържащи идеята за вампирите, като например „Интервю с вампир” на Ан Райс. Едва преди няколко години обаче, когато Стефани Майер създаде една съвсем различна гледна точка за митичните същества се зароди и манията по тях.

 А като си помислим, че 14 издателства са отказали да публикуват сагата на Майер и дори Лари Киршбом – изпълнителният редактор на издателство "Тайм Уорнър Букс" (които всъщност я издават), първоначално възкликва с думите: „Луди ли сте? Тази жена е просто домакиня, която пише книги за вампири. Хората наистина ли искат да четат такива неща?” И аз това питам! Но ето че Негово величество Читателят е непредсказуем, мистър Киршбом.

Въпреки, че стила на писане на авторката на „Здрач” е крайно неувлекателен (с което твърдение е съгласен дори Стивън Кинг) , няма как да й отречем новаторството, което е вложила в създаването на образите в книгите. Надали някой преди нея си е представял вампирите като блестящи, четящи мислите и благородно въздържащи се от пиене на човешка кръв същества. Аз лично не съм. И ми допадна гледната й точка. Но последвалите купища вампирски истории - не. Читателят в един момент се пренасища от даден тип информация и иска нещо ново, което за съжаление последвалите книги не ни предоставят (с малки изключения, разбира се). Е да, ама не. Те искат още и още –  и ето на кое аз му казвам мания! 

Класацията на най-любимите вампири в модерната литературата оглавяват героите от „Академия за вампири”, „Дневниците на вампира”, „Братството на черния кинжал”, „Истинска кръв” и „Здрач”.  


Използвани източници:
Novinar.bg: 70 милиона обсебени от "Здрач"
Стивън Кинг за Стефани Майер (коментар от mtv.com)
Класация: Любими вампири с модерната литература
Автор: Зорница Стоянова

1 коментар:

  1. Ще ми бъде интересно да разбера каква ще бъде и следващата вълна

    ОтговорИзтриване