четвъртък, 18 април 2013 г.

Трансформации на електронните книги


Панаирът на книгата в Лондон ни представи нови трансформации на книгата. Новите технологии вече могат наистина да разпределят съдържателната информация в различни електронни източници, това стана ясно от представянето на „Faber & Faber”. Това може би ще е една от печелившите ниши в книгоиздаването на бъдещето – трансформацията на текста в трансмедиен проект. По този начин книгата ще може да еволюира съвместно с развитието на информационните технологии.
Примерът, който се дава за книга от началото на XX век „Тридесет и деветте стъпала“ от Джон Бюкан. Книгата е реализирана в приложения за смартфони и таблети, което я прави интерактивна, тоест имаме наличие на мултимедийно четене на съдържанието. Приложенията включват анимации от книгата и саундтрак. Това не е нова практика, но е стъпка напред към развитието на книгата като медия. Платформите на разпространение на приложенията ще са iOS и Android, които вече са наложени на пазара на мобилните технологии. Новият метод за четене посредством мултимедия би могъл да повиши броя на четящите хора, особено сред по-младите.

Другият пример с книгата на Иън Пеърс „Arcadia”. Електронната книга ще бъде официална публикувана есента, а печатното издание ще излезе догодина. Обикновено тенденцията е обратна – първо се публикува физическата хартиена книга, а после електронната. В този случай интересното е също и структурата на книгата. Тя е написана по нерахактерна структура, подобна на книгите-игри, при които има няколко различни начини на развитието на действието. Но тук са добавени и някои допълнения към различните изходи от ситуациите: от значение е времето за четене и връзките между персонажите.

Дори да вземем и само тези две книги като пример, със сигурност бъдещето на книгите ще бъде интересно. Очаквам и други идеи, които биха били успешни на пазара. Читателите очакват нещо по-интересно от статичната книга, затова би било добра стратегия на издателствата да се насочат към такъв тип проекти.

Източник: Лира
Автор: Мартин Белтов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар