вторник, 30 април 2013 г.

Книгите - бягство от реалността



  
   Живеем във време на напрежение, насилие и страх. Нервите ни често са изопнати до краен предел и понякога имаме чувството, че  няма да издържим. Имаме нужда да разпуснем и да заменим тоя див и безочлив свят с някой по-добър. В този случай на помощ идват книгите...
  
 
  С книгите човек спокойно може да избяга не само от реалността, но и от епохата, в която живее.  Чрез книгите изживяваш трагичната любовна история на някой средновековен рицар и дамата на неговото сърце, търсиш заровеното пиратско съкровище на тайнствен остров, пътуваш в друга галактика и т.н. Книгите са чудесно средство да избягаме от всичко и от всички, да заживеем в една нова реалност, да срещнем забележителни хора и да се докоснем до вълнуващи съдби и животи. 
  
  Четенето е чудесно средство против  стрес, сочат специалистите. "Би Би Си" съобщава, че предписването на книги, които развиват личността и служат като лекарство против стреса, помагат при лечението на депресивни състояния и дори биват в пъти по-ефективен лек от множеството хапчета против депресия, с които се тровим и разните други видове лечения, които уж ни помагат. 
  

  
   
  Книгите карат хората да мечтаят. Според социолозите, над 60% от хората, които са чели много книги в детството си, са особено  големи мечтатели като пораснат. В съзнанието си те постоянно  градят нови, нереални светове, които да заменят  далеч неудовлетворяващия ги истински  начин на живот, който водят. Много от тези хора обаче, прекарват цялото си съществуване само в мечти. Това колкото  и романтично да е, оказва се е и доста вредно, понеже хората с по-развинтено въображение често стават разсеяни, невнимателни и в много от случаите не успяват да постигнат особено успешна реализация в живота, просто защото прекарват повече време в градене на въздушни кули, отколкото в изграждане на своя истински, реален живот.
  Друго често срещано явление при страстните читатели е, че те дотолкова се гмуркат в света  на книгите, че забравят да изплуват обратно на повърхността и рискуват да останат завинаги в света на мечтите и фантазиите, както се случва с небезизвестния Дон Кихот в едноименния роман на Мигел де Сервантес. Главният герой там до такава степен се е потопил в обаянието на любимите си рицарски романи, че в крайна сметка и той самият заживява в тях, вярвайки, че е рицар, призван да се сражава в името на справедливостта. 

  И все пак, напук на вредите, които понякога чудния свят на книгите причинява на човешкото съзнание, четенето е нещо прекрасно. Книгите обогатяват човешката душа, правят я жива и игрива, обогатяват нашите култура и умения. Затова четете! Много четете и мечтайте, няма нищо по-хубаво от това да си помечтаем понякога, но помнете, винаги трябва  да оставим вратичката към реалността леко открехната, защото мечтите понякога могат и да погубват. ;)


Автор: Стойчо Трифонов

Няма коментари:

Публикуване на коментар