понеделник, 15 април 2013 г.

За четците и хората


Напоследък ме тормози един въпрос: електронните четци биха ли изместили книжното тяло. И не, не е това, което всички ни вълнува: е-книга срещу традиционната, макар че това е първоизточникът на проблема. Говоря за хората и машините, за средството на четене, за роботизацията дори и на литература, и не само де, знам си урока за петък.

Като за начало не трябва да се пропуска фактът, че книгоиздаването се развива с бясна скорост и става дума не за това, дали дигитализацията ще замени всичко традиционно, а кога? Тези компактни джаджи-таблетите и четците, започнаха да се продават като топъл хляб, задоволявайки нуждата на потребителя. Живеем в такъв забързан свят, че се създават машини, които спестяват време и място. Сякаш сме открили новото спасение на века. Ако съдим по това, колко бързо нарастват технологиите, улесняващи човека, след може би 1 в. ще се създадат машини, които ще ни пренасят мислено в друго време и пространство. 

Първият електронен четец дойде от Amazon през 2007 г. Кръстиха го Kindle и се разпродаде за по-малко от 6 часа. Малко по-късно компанията направи изявление, в което твърди, че дигиталните книги се купуват много повече от обикновените. Към това добавиха и шокиращото за мнозина заглавие, че хартиените книги са на изчезване.
Преди три години, съгласно правилата на Асоциацията на американските издатели, където членове са най-големите издателски къщи в САЩ, в целия свят електронните книги са представявали само 6.4 % от общите приходи от книгите, публикувани за широката публика. Но това бързо се е променило. В първите месеци на 2011 г. Асоциацията публикува доклад, в който става ясно, че дигиталните книги стават по-предпочитани, продажбите им се увеличават с всеки изминал ден.

Истината е, че всеки втори е с таблет, четец или смартфон. Те са навсякъде. В метрото, в автобуса, на спирката, в колата, в клас, в час, в кварталното кафе, в дискотеката дори. Навсякъде. В един четец може да се събере целият ни свят. Доста хора забравят за реалността. Напомня ми на едновремешната ни мания по компютрите, които, впрочем, също ще бъдат изместени от таблета в най-скоро време.

Обратно на икономическата криза и всички финансови проблеми, хората си поръчват четци, които всъщност са много по-скъпи от обикновената книга. В това отношение Amazon, Apple и други компании са конкуренти на пазара. Получава се ефектът на доминото - според доклад, издаден от Американската библиотечна асоциация, вече около 67% от библиотеките в света предлагат достъп до някои електронни книги.

И да, ясно е, че това да имаш четец е много по-удобно, отколкото цяла библиотека с книги, които освен че събират място и прах, не можеш да ги сложиш в джоба и да четеш по време на път, например. С четец, обаче, можеш. Можеш да групираш книгите по автори, жанр, език. В папки, където бързо и лесно се намират. Когато ти омръзне дадена книга, цъкаш друга папка и ето ти-разнообразие. Можеш да си го държиш в задния джоб на дънките, в чантата, в сака, където пожелаеш. И готиното е, че никой не може да види какво четеш, защото няма корица. Четенето-анонимно. Това също беше и причината „Петдесет нюанса сиво” да се продаде в милион копия на е-книга.

Според някои физиолози, възрастните хора се уморяват по-малко, ако четат текст от таблет, а не от книга. Това са резултати от експеримент, проведен от
немски учени от Университета „Йохан Гутенберг” в Майнц. Резултатите бяха публикувани в списание PLOS ONE. За да проверят дали новите технологии правят процеса на четене по-изморителен (аналогично от компютъра), авторите на изследването решили да сравнят работата на мозъка и очите при четене от таблети, електронни книги и хартиени носители с напечатан текст. В изследването взели участие 57 доброволци от две възрастови групи – 21-34 и 60-77 години. Участниците в експеримента трябвало да прочетат по 3 кратки текста (научен, художествен и научнопопулярен) от три вида носители. Същевременно учените записвали електроенцефалограма на мозъка и проследявали честотата на движенията на очите на доброволците.

Изчислено е, че при четене от четец и хартиен носител, мозъкът и очите се напрягат еднакво. Това важи и за младежи, и за възрастни. При таблетите, обаче, резултатите са други. Когато възрастните четат от таблет, очите им се задържали по-малко на текста, а мозъкът, както показали електроенцефалограмите, не се напрягал толкова силно. Учените обясняват този факт с това, че екранът на таблетите е по-контрастен от листа хартия или екрана на електронната книга. Това и облекчава четенето за хората в напреднала възраст, сред които са и по-разпространени нарушения на зрението. Въпреки физиологичните предимства, по-голямата част от възрастните хора са изявили предпочитанията си за традиционното четене. Учените дължат това не толкова на удобство, колкото на навик.

И какво се получава? Даже е и полезно да четеш от машина.

Има едни предсказания, че през 2015 г. традиционните печатни книги ще изчезнат. Звучи плашещо нали?
В друга статия пък четох, че се наблюдава спад в продажбата на електронни книги. Е-четците вече не се радват на такова търсене както в началото, тъй като купувачите се преориентират към многофункционалните таблетни компютри. Всъщност най-алтернативният вариант е четците да не заместят книгите, ами да се използват успоредно. Тук става дума за борбата между Е-четците и таблетите. Според анализаторите на компанията HS iSuppli, през 2012 г., равнището на продажби на електронни четци е спаднало с 36% на фона на силно повишаване на търсенето на таблетни компютри. Оказва се, че електронната книга не може да се продаде, нито да се подари, след като бъде прочетена. Това снижава нейната веществена стойност.

Може би истината е, че на е-четци се чете бърза и комерсиална литература. Лека литература. Такава, каквато след прочитането й, бързо ще забравиш. Затова хората преминават на по-тежкото, но сигурно устройство-таблета.

Е, надявам се, книжният вариант да се споменава още в статии и коментари, наедно с таблетите и е-четците. Защото е ясно, че бъдещето идва по-бързо отколкото ни се иска и че технологиите напредват с всеки поет дъх. Превръщаме дори навиците си в роботизация, четенето се дигитализира, възприятията ни се механизират. Вкусовете не се определят от хубаво и лошо, ами от бързо и лесно. Иска ми се да вярвам, че един ден книгата няма да е просто един скъп експонат в музея, ами нещо скъпо в нашия, реален живот.

Източници:
1. Ще бъдат ли изместени хартиените книги от електронните четци?
2. Таблетите изморяват най-малки при четене
3. Пазете книгите си - все още никой не ги е отменил

Автор: Елеонора Кълвачева

Няма коментари:

Публикуване на коментар