вторник, 9 април 2013 г.

“Иновацията е това, което различава лидера от последователя.”


Стив Джобс! Съосновател, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Едва на двадесет години, без висше образование, той успява да създаде една от водещите марки в областта на съвременните технологии в гаража на осиновителите си.  Животът му е изпълнен с много предизвикателства, много възходи и падения. Живот, от който определено има какво да се научи! Живот, който заслужава да се пише за него. История, която си заслужава да бъде прочетена, и то не един път!

Сега ще стане дума за световен бестселър - „Стив Джобс: Единствената официална биография на основателя на Apple”. Книгата далеч не е от най-новите на пазара. Издава се в България през 2011 г. от издателство „СофтПрес”, а авторът е  Уолтър Ръсел Мийд. Въпреки че книгата е от две години на пазара, тя продължава да бъде една от най-търсените, продължава да предизвиква огромен интерес у читателите и заслужава да се прочете, особено от младите хора, в чиито ръце е възможността да променят света! 

Повечето хубави неща в живота се случват случайно. Точно така и аз попаднах на тези 634 страници – съвсем  случайно.  Книгата е ужасно подходяща за хора, търсещи вдъхновение. Тя прави точно това – вдъхновява… и то много!

Джобс винаги е бил откровен до болка, такава е и биографията му. Книгата те кара да й се довериш и да не можеш да спреш да я четеш. Историята на живота на Джобс е толкова завладяваща, че няма как да не повлияе и на разбиранията за живота на читателя. Още от малък е изключително умен и проявява новаторски нюх. Както вече казах, Джобс няма висше образование. От биографията му става ясно, че никога не е смятал за нужно да има такова. Джобс не е от хората, които могат да бъдат вкарани в каквато и да е рамка. През целия си живот се е борил сам… и в повечето случаи е успявал. Книгата разказва за всички хора, от които Джобс се учи. Той умее да извлича полза от хората, да „взима” от тях знанието, което му трябва, за да успява. Джобс е просто лидер, и то не какъв, а iЛидер! За него иновацията винаги е стояла на първо място. Той успява във всяко нещо, именно защото е иновативен, защото не върви по отъпкани пътеки! Книгата е учебник за това как се успява. Джобс успява да вдъхновява хората, които среща по пътя си. Знае какво иска и се бори за него. Книгата те кара да започнеш да мислиш за iЛидерът като за икона.

Отнеми два дни да прочета биографията на Стив Джобс. И това определено бяха два от най-ползотворните дни в моя живот. Всеки човек търси вдъхновението. Често човек губи вярата си и търси нещо, за което да се хване, за да продължи своята борба. Да, Джобс е роден талант, роден гений. Но един такъв ум не струва нищо, ако не знаеш какво да правиш с него, ако нямаш воля да се бориш. Философията на Джобс  блика от всеки един ред на книгата – иновацията на първо място, винаги!

Автор: Ивет Карамфилова


Няма коментари:

Публикуване на коментар