понеделник, 15 април 2013 г.

Идея за един милион долара. Или как да му хванеш цаката.




На ден ми идват по 63 857 добри идеи, но обикновено около 7 от тях си струват, докато всъщност аз успявам да запиша приблизително от нула до една. Винаги съм се чудела как се раждат големите, гениални идеи в света. Дали става въпрос за физика, астрономия, биология, химия или история всеки път се изумявам, когато чуя за някое откритие или прочета някой изследователски труд. По физика имах тройка, така че няма да ви говоря сега за тази прекрасна наука, а ще стане дума за концепцията за великите идеи при книгите.

Как да измислиш идеята, която ще ти донесе няколко милиона, три апартамента и къща на Бахамите? Като изключим желанието на всеки българин да си мисли, че знае всичко на света и е компетентен по всяка една тема, откриването на печелившата идея не е толкова лесно.

Да речем, че решаваш да пишеш роман и не си Джаки Колинс, което автоматично изключва разгърдена мадама и надарен левент на корицата. Та пишеш си ти близо 300-400 страници и вече усещаш как банковата ти сметка сама набъбва. За да може твоят потенциален гениален роман да привлече вниманието на капризния читател е нужно идеята на книгата ти да се събере в едно изречение. Кратко, запомнящо се, оригинално изречение, което да накара читателите моментално да си помислят: Трябва да прочета това! 

Дългогодишната ми практика на консуматор на книги ми е показала, че освен правилото, че есенцията на книгата ти трябва да се събира в едно изречение, има и някои други неписани правила, които трябва да спазваш, ако искаш романът ти да попадне в класациите на Таймс. 

  1. Включи думата вампири. Това ти гарантира поне няколко милиона тийнейджърки, които ще въздишат по въпросния красив вампирясал пич. 
  2. Старата класика секс, наркотици или рок енд рол винаги върши работа, така че не се чуди повече. 
  3. Нека има любов! Е тука вече удари джакпота. От гимназистки през учителки и дами на средна възраст та чак до баба Гицка от седмия етаж – всички си умират за една хубава класическа и сълзлива любовна история. Обвинявам „Дързост и Красота“. 
  4. Агресия. Ама може разбира се! Колкото повече, толкова повече. 
  5. Магии. За съжаление вече Хари Потър са го написали, така че нямаш голям шанс тук, но айде от нас да мине, може да се пробваш.
Някои известни примери включват:
Малко момиченце е обладано от демон.

Акула напада нюйоркчани.

Учени клонират динозаври.

Момче открива, че е магьосник.

Вампир се влюбва страстно в тийнейджърка.

Девственица се влюбва в садист милиардер.

В крайна сметка изводът е, че няма извод. Големите идеи идват спонтанно, случайно и в повечето случаи под влиянието на Джак Даниълс. Но не се отказвайте. Сигурна съм, че вашата идея дреме някъде дълбоко в душата ви и само чака петък вечер, за да ви дойде музата. За тези, които не си падат по алкохола, добрите фармацевтични компании са измислили толкова много хапченца, така че, моля ви, нека техният труд не е напразен.


P.S. Твърди се, че за да спечели някакъв бас Хемингуей написва „роман“, състоящ се от 6 думи: “For Sale, Baby Shoes, Never Worn.”. Той е казвал, че това е най-добрата му творба. 


Идеята е взета от статията: The Million Dollar Idea 


от Весела Коева

1 коментар: