събота, 20 април 2013 г.

Недокоснатите пиеси на Нели Лишковска



На 19 март от 18:00 издателство Сиела представи сборника на Нели Лишковска „Недокоснати пиеси”. Премиерата се състоя в Червената къща на ул. „Любен Каравелов”. 

Авторката на пиесите е  родена в София. Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.  Има издадени три сборника с разкази и четири романа.  В периода 2002 – 2012 г. става носител на четири награди за литературно творчество.


И въпреки това малката заличка в Червената къща далеч не беше препълнена. Малко след шест часа без никакви предизвестия бе прочетена част от една пиеса от представяния сборник. Под акомпанимент на китара публиката (видимо състояща се предимно от близки на писателката) слушаше диалог между двама приятели – футболен запалянко и служител в морга. Най-интересната част от техният разговор бе може би следната:
-Чукал ли си труп?
-Не, никога. Не смесвам работата с удоволствието.
Лично за мен – леко плоска шега.

След  това Нели Лишковска благодари на момчетата и представи  Лора Шумкова – една очарователна и изключително усмихната млада дама, която ни разказа за своите впечатления от книгата. Или поне от това, което беше прочела от нея, тъй като както самата тя подчерта, че едва предният ден е била поканена да представя книгата. Е, случва се всичко, няма да й се сърдим.  Пък и тя компенсира това с безброй усмивки за публиката и много комплименти към авторката, с която се познава и от преди, когато е представяла романът й „Петнайсетият камък”.   Тя ни обясни, че някои от образите в пиесите се повтарят и затова сборникът дава по-пълна представа като цялостен продукт, макар и отделните пиеси да са смислово завършени.Определи авторката като изключително добър диалогист, а писането й – като умерено, но с чувство за хумор. Героите според Шумкова, въпреки че са конкретизирани в определени случаи, представят генералното. Тя определи сборника като изключително философски, макар че след това авторката отрече пиесите да могат да бъдат категоризирани под определен жанр.  Пиесите, по думите на Лишковска, са подредени хронологично, като първата е написана 2005 г. Обясни, че пиесите не са поставяни на сцена, „неопетнени са от режисъорите” и оттук идва и имено на сборника – „Недокоснати пиеси”.

След тези изказвания на двете дами Красимир Гетов (представител от издателство Сиела) също каза няколко изречения за книгата, но не толкова изчерпателни, колкото на мен ми се искаше. Все пак нещичко за процеса на създаване на тази книга да бяха казали, нещичко лично дори от авторката… Но не. Последва още един откъс от пиеса и 40 минути след старта на премиерата -  КРАЙ. Както започна внезапно и без предисловие, така и свърши. 

За снимки от премиерата може да разгледате във фейсбук страницата на Нели Лишковска, а повече информация за творчеството на авторката можете да намерите в Уикипедия или от самата нея в интервю за литературното предаване "Аз чета с Настя".


Автор:  Зорница Стоянова

Няма коментари:

Публикуване на коментар