сряда, 24 април 2013 г.

За час в света на музиката...


Днес /24.04.2013 г./ в книжарница Хеликон – България се състоя премиерата на две книги свързани с музиката. Едната е „За музикалното изкуство” от Петър Щабеков, а другата - „Изкуството на оркестровото дирижиране в България (Зараждане и развитие през ХХ век)“ от Иван Илиев. Двете книги са издадени от Ars Sofia. 
Още с влизането в книжарницата първото, което грабваше окото, беше едно пиано – ясен знак за темата на премиерата. Не присъстваха голям брой хора като повечето бяха свързани с музикалното изкуство, което до известна степен ме накара да се почувствам малко неловко.
Самото представяне започна с проф. Ростислав Йовчев, който каза няколко думи за книгата на диригента Иван Илиев, а след това даде думата на самия автор. Той сподели за това как се е появила идеята за тази книга. Каза също, че му е било доста трудно намирането на архива с материалите. Книгата му е разделена на две части – едната представя диригентското изкуство като цяло, а другата – развитието на диригентството в България.
След това проф. Ростислав Йовчев представи книгата „За музикалното изкуство” от Петър Щабеков. Това всъщност е второ издание книгата. Първото е било през 2005 г. и тъй като тиражът се е изчерпал са решили да я издадат отново. Проф. Йовчев я нарече „комуникативна книга”, която е достъпна и интересна не само на хората, свързани с музиката. Тя включва няколко части – есета за композитори, анотации за премиери на опери в Софийската опера, лекции за вокалната лирика, отзиви за значими събития в България и накрая превод на жизнените правила на музиката от Шуберт. След представянето проф. Йовчев изсвири на пиано композиция от Димитър Ненов.
Премиерата беше по – различна от тези, на които съм присъствала до сега и ми хареса свиренето на живо и музиката, която се пускаше. Самите книги са по – скоро за хора музиканти и свързани с това необятно и прекрасно изкуство.

Бетина Санкова 

1 коментар: